IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел съди Лондон заради ограничения достъп на имигрантите от ЕС до социални помощи

Лондон прилага свой тест за оценка на кандидатите за социални помощи, които не са граждани на страната, като той е различен от регламентирания в еврозаконите

19:51 | 30.05.13 г. 4
Брюксел съди Лондон заради ограничения достъп на имигрантите от ЕС до социални помощи

Европейската комисия (ЕК) реши да заведе дело срещу Великобритания заради дискриминационни политики срещу граждани на Европейския съюз (ЕС), които ограничават достъпа им до социални плащания, съобщи ВВС.

От Брюксел посочват, че Лондон прилага свой тест за оценка на кандидатите за социални помощи, които не са граждани на страната, като той е различен от приетия от ЕС тест за оценка на имигрантите и пригодността им да се възползват от социалната система.

В еврозаконодателството е регламентирано, че тестът трябва да оцени доколко имигрантите действително пребивават постоянно в страната съобразно семейното им положение, постоянния им адрес, продължителността на пребиваването им страната, професионалната им дейност и други фактори. Великобритания обаче отива по-далеч и ограничава достъпа на много граждани на ЕС до социални придобивки, които все пак биха били достъпни за британците, живеещи в други държави от общността, посочват от ЕК.

Комисията смята, че Лондон нарушава европейските закони, тъй като хиляди хора са били несправедливо лишени от социални помощи.

Брюксел припомня също така, че след многобройни оплаквания през 2011 г. е била открита наказателна процедура срещу страната във връзка със социалните помощи за имигранти, но не е отчетен напредък, поради което срещу Лондон ще бъде заведено дело в Европейския съд.

От британска неправителствена организация също твърдят, че има многобройни случаи на жени, които са работили дълго време във Великобритания, но са им били отказани обезщетения за отглеждане на дете. Експертите също така посочват, че единствено ирландските граждани преминават теста за пригодност, докато за другите граждани на ЕС, които пребивават на Острова, това се случва много по-рядко.

Джонатан Портс от Националния институт за икономически и социални изследвания посочва обаче, че според различни изследвания имигрантите във Великобритания е значително по-малко вероятно да претендират за обезщетения, отколкото британските граждани. Освен това гражданите на държави от ЕС на Острова плащат поне 30% по-високи данъци, отколкото са получили под формата на някакви придобивки или обезщетения.

Случаят обаче разгневи силно обществеността във Великобритания, която вярва, че Брюксел прекалено много се намесва в държавната политика. Членове на правителството се заканиха днес да се борят срещу ЕС и обещаха, че ще продължат да работят за заздравяването на социалната система и защитата на парите на работещите данъкоплатци с реален принос.

Същевременно управляващите в Лондон поддържат тезата си за въвеждането на допълнителни ограничения на достъпа на имигрантите до социалната система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 32 rate down comment 0
Vesko94
преди 10 години
Чети, приятелю! Чети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 2
abdul
преди 10 години
Приветстваш я, самичък се определяш от коя страна на социалната система седиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 1
deant
преди 10 години
ЕК търпи "съвместни" действия, само ако пъртньора в тези "съвместни действия" изпълнява каквото му каже ЕК. Страхотно партньорство, което поставя под въпрос дали всичко, което казва ЕК е фундаментално, вярна истина за всичко на този свят? Т.е. трябва ли 27 държави да изпълняват всичко казано им от ЕК без дори да се замислят? Тепърва ще има все по-голямо обсъждане на тази тема. Случаи като посочените в статията по-скоро ще действат като катализатор на разрива между ОК и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 4
Vesko94
преди 10 години
Приветствам действията на ЕК. Ако Лондон иска да се бори с т.нар. социален туризъм, е редно да го направи съвместно с Брюксел, не със самостоятелна и целенасочена пропаганда срещу българите и румънците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още