IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителни сигнали за британската икономика

Въпросът е дали икономическото възстановяване ще задържи сегашното темпо

09:58 | 07.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Положителни сигнали за британската икономика

Ако съдим по продажбите на автомобили, британската икономика се представя добре, след като потребителите са купили през миналия месец повеч автомобили от всеки друг май месец от 2005 г. насам.

Тези данни, както и други положителни икономически новини, публикувани напоследък, подпомогнаха поскъпването на британския паунд, пише CNBC. 

Продажбите на коли, включително корпоративните покупки, са нараснали с 11% на годишна база, преминавайки важно ниво за икономиката, коментира Майк Бонтън, шеф на местната асоциация на производителите на автомобили.

В същото време жилищните цени във Великобритания растат с най-бързото темпо в послдните повече от две години, след като правителствените мерки, въведени с новия бюджет през април, подкрепиха търсенето.

По-рано през седмицата PMI индексът на мениджърите по доставките показа, че секторът на услугите се е разширил с повече от очакваното през май, подпомогнат от най-силния растеж при новите бизнеси от над три години.

„Не може да се отрече, че през последния около месец са налице някой положителни сигнали за икономическото възстановяване, но не сме убедени, че то ще задъри това темпо", коментира Самюъл Туумз, икономист в Capital Economics.

"Данните за трудовия пазар напоследък са доста по-слаби, като заетостта и доходите спадат. Смятаме, че инфлацията ще се повишава през следващите месеци, което ще увеличи натиска върху бюджетите на домакинствата“, посочва той.

Вчера Комитетът по паричната политика на Английската централна банка (АЦБ) запази основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%, като стойността му не е променяна вече повече от 4 години – от март 2009 г.

Срещата на върха на АЦБ бе последната за гуверньора на банката Мървин Кинг, който ще предаде щафетата на наследника си Марк Карни през юли.

"Вниманието ще се съсредоточи върху това дали признаците за възстановяване на икономиката на страната са истински", коментира Филип Шоу, главен икономист на Investec.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още