IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър ще направи всичко, за да компенсира финансовите загуби на руснаците

Принципът на солидарност ще продължи да характеризира връзките между двете страни, заяви президентът Никос Анастасиадис

16:06 | 10.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Кипър ще направи всичко, за да компенсира финансовите загуби на руснаците

Правителството на Кипър ще направи всичко по силите си, за да облекчи последиците от решенията на съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) за руските граждани, „особено що се отнася до компенсиране на част от загубите, които понесоха акционерите на банките, притежателите на дългови ценни книжа и собствениците на депозити“, заяви кипърският президент Никос Анастасиадис, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Анастасиадис направи изказването си на церемонията по откриването на Кипърско-руския фестивал, който се провежда за 8-ма поредна година от рускоезичния „Кипърски вестник“ с подкрепата на руското посолство и кметството на Лимасол, където живее най-голямата руска общност на средиземноморския остров.

Във фестивала вземат участие до 10 000 души и той се очертава като едно от най-големите събития в културния живот на Кипър, не пропуска да изтъкне ИТАР-ТАСС. Сред почетните му гости са двама бивши президенти на Кипър, министрите на външните работи и отбраната, както и посланиците на Русия, Китай, Украйна, Унгария и Чехия.

„Партньорството между нашите страни се основава на конкретни и имащи дълбоки корени исторически, политически, културни и религиозни връзки“, отбеляза Анастасиадис. По думите му тези отношения са издържали изпитанието на трайност и дълголетие „дори в условията на безпрецедентната икономическа ситуация, в която се оказа Кипър“.

„Обръщайки се към руските ни приятели, искам да ги уверя, че напълно осъзнавам и споделям разбираемата горчивина и опасенията, предизвикани от принудителните действия, които бяха наложени на моето правителство от решението на Еврогрупата“, подчерта той.

„Не мога да не изразя удовлетворението си и благодарността за доверието и вярата, които показват живеещите на острова руснаци и руската делова общност към Кипър, неговата икономика и банковата му система след решенията на Еврогрупата“, добави кипърският президент.

Според него нагласата на руснаците сочи, че „принципът на солидарност ще продължи да характеризира връзките между двете страни и че въпреки необоснованите слухове, разпространявани сред определени кръгове, Кипър и Русия запазват взаимното си партньорство, на което предстои голямо бъдеще“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още