IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притежателите на негарантирани депозити ще участват в спасяването на банките

Евродепутатите от парламентарната комисия по икономически въпроси отхвърлиха идеята банки да се спасяват с пари от фондовете за гарантиране на депозитите

09:55 | 21.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Притежателите на негарантирани депозити ще участват в спасяването на банките

Притежателите на малки депозити в банките ще бъдат защитени от потенциални загуби при спасяването на затруднени банки в бъдеще. Това предвижда законопроект, който беше гласуван късно снощи от евродепутатите в парламентарната комисия по икономически въпроси, предаде Ройтерс.

Клиентите на банките с депозити над 100 хил. евро обаче ще поемат загуби в случай, че банките, в които са вложили парите си, се наложи да бъдат спасявани.

Ако бъде окончателно приет, законопроектът ще влезе в сила от 2016 г. Мерките са подобни на приложените в Кипър, където клиентите на две банки с депозити над 100 хил. евро взеха принудително участие в спасяването им.

„Случаят в Кипър показа колко е важно да има ясни правила и процедури, по които да включиш акционерите, облигационерите и вложителите в спасителния процес“, посочват от парламентарната комисия по икономически въпроси в изявление след вота.

Някои държави в Европейския съюз обмисляха дали да не включат в спасителния процес и фондовете за гарантиране на депозитите. Евродепутатите обаче отхвърлиха това като вариант, тъй като то би ощетило по-дребните вложители.

Още през миналата седмица финансовите министри на държавите от Европейския съюз се споразумяха да дадат на регулаторите правомощия да могат да налагат загуби на кредиторите на банките, както и на собствениците на негарантирани депозити (над 100 хил. евро).

Предвижда се също така да бъдат създадени национални фондове за преобразуване на банките, които ще се финансират от вноски на самите финансови инситтуции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още