IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработните в Кипър са се увеличили с 30% за една година

Най-много са освободените работници и служители от търговията на дребно, администрацията, строителството и промишлеността

17:48 | 05.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Безработните в Кипър са се увеличили с 30% за една година

Броят на безработните в Кипър през май е отбелязал рязък ръст от 30 на сто спрямо май 2012 г., сочат данни на Кипърската статистическа агенция, цитирани от Bloomberg.

Регистрираните безработни са се увеличили до 44 424 души през миналия месец, докато по същото време миналата година са били 34 162 души.

Най-сериозна загуба на работни места е отчетена в търговията на дребно, като за една година са били освободени 2 464 души. В строителството загубените работни места надвишават 1 200, а в публичния сектор са почти 1 400, сочат още данните.

От тежки съкращения е засегнат и промишленият сектор в Кипър, откъдето също са били съкратени над 1 000 души за една година.

Статистическата служба обаче не даде данни за процентното изражение на безработицата през миналия месец. През миналата година тя достигна близо 12 на сто, като очакванията са да достигне пика си от близо 17 на сто през 2014 г., прогнозират от Международния валутен фонд.

Информационната агенция припомня, че на 25 март властите в Кипър постигнаха споразумение с европейските власти и Международния валутен фонд за прилагането на безпрецедентен спасителен план, който въвлече и вложителите в банките, като се стигна до частично изземване на негарантираните депозити от Bank of Cyprus и Cyprus Popular Bank, за да се стабилизира банковия сектор в страната.

В плана е заложено и преструктуриране на публичния сектор, което обяснява мащабната загуба на работни места в администрацията.

Очаква се тази година икономиката на Кипър да се свие с поне 13 на сто заради тежките условия, наложени от международните кредитори на страната. МВФ очаква през тази година кипърската икономика да регистрира спад от 8,7 на сто, а догодина – 3,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още