IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове в Европа са с ниска или отрицателна доходност

Като се включат таксите за обслужване и данъците, резултатите от изследването на EuroFinuse са още по-лоши

11:12 | 24.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пенсионните фондове в Европа са с ниска или отрицателна доходност

Заделянето на средства за пенсия е „изгубена кауза“ за стотици милиони европейци, защото високите такси понижават стойността на спестените за пенсии средства. Това показва изследване на Европейската федерация на потребителите на финансовите услуги (EuroFinuse) - независим финансов център в помощ на потребителите на финансови услуги, цитирано от CNBC.

„Ако хората, които се осигуряват за пенсия, не получат положителна доходност от вложенията си, то те няма смисъл да правят тази лична инвестиция“, казва Джулиъм Праше, управляващ директор на EuroFinuse.

Изследването хвърля поглед върху професионалния пенсионен фонд в Белгия. Той изгуби почти една пета от реалната стойност на спестяванията на хората, след като доходността му падна с 40 процентни пункта под тази на основния индекс за акции/облигации от 2000 г. до 2012 г.

Според Праше това не се дължи изцяло на колебливите капиталови пазари през този период. Причината е, че участниците в пенсионния фонд не са знаели за комисионните, които са се плащали на посредниците.

Пенсионните фондове в много европейски страни реализират отрицателна доходност. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през последните 5 години доходността е средно -1,6%.

Според EuroFinuse доходността дори е по-лоша, защото анализът на ОИСР не включвал таксите за обслужване и данъците. Това от друга страна предизвиква още по-големи опасения.

В един по-обстоен анализ EuroFinuse разглежда доходността на пенсионните фондове във Франция, Испания и Дания, като включва разходите за такси и данъци.

Във Франция частните пенсионни фонове на животозастрахователните компании с активи около 1,4 трлн. евро осигуряват доходност от само 0,8% на година в периода 2001-2011 г. В Испания доходността е отрицателна – минус 1,5% на година за периода от 2002 г. до 2011 г.. Единствено в Дания осигуряващите се за пенсия получават положителна доходност от 2,7% на година в периода 2007-2011 г., благодарение на ATP – най-големият пенсионен фонд в страната.

Праше заявява, че перспективите пред спестяванията за пенсия са мрачни. Това е така заради ниската или дори отрицателна доходност от капиталовите пазари и увеличаването на данъците върху тези спестявания в повечето европейски страни. Таксите за обслужване също не показват признаци за значително понижаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Най-застрашеният вид на планетата не е на 4 крака, а на 2 и се нарича пенсионер. Пенсионните спестявания на милиони Европейци ще бъдат национализирани от банкрутиралите правителства. Европа се учи от челният опит на България в тази сфера. Пенсионирането е все по-недостижима мечта за все повече хора. На надяващите се на пенсия - успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още