IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Програмата за изкупуване на облигации е по-важна от всякога

Прзидентът на ЕЦБ подчерта, че монетарната политика е само малка част от усилията за предоляване на икономическата криза

16:56 | 25.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги: Програмата за изкупуване на облигации е по-важна от всякога

Гъвкавата парична политика все още е подходяща за ЕЦБ, чиято програма за изкупуване на облигации (OMT – Outright Monetary Transactions) е от жизнено важно значение на фона на сигналите за обрат в политиката на други централни банки, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги, цитиран от CNBC.

“В действителност ОМТ е още по-важна сега, когато виждаме потенциалните промени в монетарната политика, и свързаната с тях несигурност, в глобалната икономика."

Драги подчерта, че правителствата трабва да се ангажират с реформи, за да може ЕЦБ да активира плана си, добавяйки, че страните от ядрото на еврозоната като Германия са спечелили от програмата, тъй като тя е понижила рисковете, и съпътстващите ги разходи, от разпадане на валутния съюз.

ЕЦБ констатира сигнали за стабилизиране на икономическите нагласи в еврозоната, макар че несигурността остава, посочва Драги.

„Ценовата стабилност е осигуренa, а цялостната икономическа перспектива оправдава приспособимата парична политика. Очакваме монетарните стимули и подобренията на финансовите пазари да подкрепят възстановяването на икономиката по-късно през годината.“

Драги изтъкна, че монетарната политика е само малка част от усилията за предоляване на икономическата криза, насърчавайки правителствата да направят повече по въпроса.

Централният банкер подтикна правителствата да преследват структурни реформи и фискална стабилизация, подкрепяща растежа, и да очертаят плановете за европейския банков съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още