IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващ пробив по бюджета на ЕС за периода 2014 - 2020 година

Европейският парламент отстъпи от своите претенции след обещание за преразглеждане на рамката през 2016 година

16:20 | 27.06.13 г.
Изненадващ пробив по бюджета на ЕС за периода 2014 - 2020 година

След изненадващ пробив на извънредна среща между председателите на Европейския парламент Мартин Шулц, Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и ирландския премиер Енда Кени, който председателства Съвета беше постигнато дългоочакваното решение за бюджета на ЕС в периода 2014 - 2020 година, съобщиха от пресофиса на българския евродепутат Ивайло Калфин. 

Така общността ще има бюджетна рамка в размер на 960 млрд. евро за следващите седем години. За първи път в историята на съюза имаме намаление на бюджета, срещу което възроптаха от Европейския парламент при предишното гласуване. 

В крайна сметка беше постигнат компромис след като европейските депутати получиха уверението, че през 2016 година бюджета ще бъде преразгледан. Това ще позволи на следващия парламент и Европейска комисия, които ще бъдат избрани след изборите догодина, да прецизират бюджетните приоритети, както и финансиране. 

Европейските лидери ще обсъдят споразумението още тази вечер или утре на срещата си в Брюксел.

Всъщност дългосрочния бюджет на ЕС трябва да получи и одобрението на европейските депутати. Предложение за това ще бъде включено в дневния ред на пленарната сесия на Европейския парламент още през следващата седмица. Очакванията са, че този път депутатите ще дадат своя глас "за" проекта. 

Припомняме, че след тежки преговори страните от ЕС успяха да постигнат съгласие по бюджет, залагащ за първи път на орязване на средства. От Европейския парламент обаче заявиха, че не могат да приемат такова намаление, особено в условията на криза. 

"Споразумението стана възможно, след като страните членки приеха предложение за компромис, изготвено от парламентарните докладчици по бюджета Ивайло Калфин и Раймер Бьоге", съобщават още от пресцентъра на Калфин.

Компромисът включва предсрочно да бъдат освободени 2,6 млрд. евро и вместо за седем години, те ще бъдат инвестирани за две години като разпределението по приоритети е както следва - 2,1 млрд. евро за младежка безработица, 400 млн. евро за научни изследвания, 150 млн. евро за студентската програма "Еразъм" и 50 млн. евро за стимулиране на малки и средни предприятия.

Отпадат и ограниченията за прехвърляне на неизползвани бюджетни средства, което ще донесе допълнително 2,5 млрд. евро през 2014 и 2015 г. Те ще бъдат насочени към проекти за борба с младежката безработица.

Таваните на прехвърляне на неизползвани средства след 2016 г. са значително завишени спрямо временните договорености от миналата седмица. Страните, които желаят, могат добровно да добавят още до 1 млрд. евро към 2,5-те млрд. на фонда за бедните, от който се купуват дрехи и храна за социално слабите.

До 9 юли страните членки ще актуализират бюджета за тази година с допълнителни 7,3 млрд. евро, за да покрият неразплатени сметки по изпълнени европроекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още