IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС се споразумяха за мерки срещу младежката безработица*

Политиците одобриха т. нар. “гаранция за младежта” – гаранция, че младежите ще имат достъп до работа, обучение и образование до 4 месеца след завършване на училище

08:41 | 28.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Лидерите на ЕС се споразумяха за мерки срещу младежката безработица*

Европейските лидери се споразумяха да предприемат нови стъпки в борбата с младежката безработица и насърчаването на кредитирането за малкия и среден бизнес, предаде Ройтерс.

През следващите 7 години се планира да бъдат похарчени около 8 млрд. евро за финансиране на т. нар. “гаранция за младежта” – гаранция, че младежите ще имат достъп до работа, обучение и образование до 4 месеца след завършване на училище, а не 6 млрд. евро, както беше договорено през февруари. Предстои и ревизия на неизразходваните средства в бюджета на Европейския съюз (ЕС), така че финансирането в подкрепа на създаването на работни места за младежите в ЕС да се засили, тъй като някои лидери подчертаха, че сумата е по-малко от 1% от бюджета на блока и няма да е достатъчна за решаването на проблема.

Политици и социолози се опасяват, че голямата безработица сред младежите ще доведе до “изгубено поколение”, което така и няма да може да бъде напълно включено в икономическия живот, а това би имало дълбоки икономически, но и психологически последствия. Това още повече ще подкопае способността на Европа да стимулира растежа и да се конкурира с останалите страни по света и особено САЩ и Китай, отбелязва информационната агенция.

Най-силно засегнати от безработица сред младите хора са държавите от периферията на еврозоната – Гърция, Испания, Италия, Португалия, Ирландия. Дори и във Франция обаче младежката безработица вече надвишава 25 на сто, отбелязва Wall Street Journal.

“Имаме нужда от 6 млрд. евро всяка година”, коментира премиерът на Австрия Вернер Файман преди заседанието на политиците. “Подкрепям увеличаването на ресурсите, защото колкото повече се увеличава безработицата сред младежите, толкова повече бият тревожни звънци”, допълни той.

Гръцкият премиер Андонис Самарас също призова за по-драстични мерки за борба срещу младежката безработица, но канцлерът на Германия Ангела Меркел настоява първо да се приложи договорената програма и да се види ефектът от нея, преди да се дебатират нови мерки.

Финландският премиер Юрки Катайнен коментира, че основните механизми в подкрепа на създаването на работни места за младежите са в националните парламенти и правителства, а не на европейско ниво.

Икономисти също поставят под въпрос инициативата при условие, че търсенето на пазара на труда в някои европейски региони е изключително слабо. “Ако няма работни места на пазара на труда, малко е безполезно да се активират работниците. Малки са шансовете де да бъдат реинтегрирани на пазара на труда”, коментира Йанин Лешке от Copenhagen Business School.

Европейските лидери одобриха и плановете на Европейската инвестиционна банка да отпусне стотици милиарди евро за малките и средни предприятия, като средствата ще бъдат насочени най-вече към южните държави от ЕС, в които банковото финансиране в голяма степен пресъхна заради дълговата криза в еврозоната.

* Коригирана е сумата за финансиране на инициативата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още