IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германска държавна банкова група отпуска заем от 800 млн. евро на Испания

Сумата е пословично малка, но е повече от нищо, коментира анализатор демонстрацията на солидарност с държавите в еврозоната

10:56 | 05.07.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Германска държавна банкова група отпуска заем от 800 млн. евро на Испания

Германия планира да подкрепи кредитирането и наемането на нови служители в Испания чрез отпускането на евтини кредити на местната банка за развитие Instituto de Credito Oficial (ICO) от германската държавна кредитна институция Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) Group, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Bloomberg.

Споразумението за заема бе подписано вчера в германската столица Берлин от главния изпълнителен директор на KfW Улрих Шрьодер и от председателят на борда на директорите на ICO Роман Есколано, се посочва в съобщение на германското министерство ан финансите. ICO ще получи 800 млн. евро, които ще бъдат насочени към малки и средни предприятия чрез търговските банки в страната.

„Искаме да осигурим по-лесно финансиране за компании със стабилен бизнес модел и добри перспективи за растеж“, подчертава Шойбле, цитиран в съобщението. „Те ще трябва да увеличат отново наемането на работна ръка и особено да създадат работни места и да осигурят стажове за младежи“, добавя той.

Подписаното днес споразумение представлява важна подкрепа за малките и средните предприятия, които са най-големият източник за създаване на работни места“, посочва на свой ред в съобщението испанският министър на икономиката Луис де Гиндос. Макар че Испания полага големи усилия да се върне към по-бърз растеж и към създаването на повече работни места, „важни предизвикателства“ като борбата с безработицата остават, коментира Де Гиндос.

Двойната рецесия в Испания увеличи броя на безработните с 4,4 млн. души през последните 6 години, а безработицата сред младежите достига 56,5%.

Различното ниво на разходите за финансиране на компаниите в еврозоната са „сериозен проблем“, заяви президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер по време на срещата на Шойбле с френския му колега Пиер Московиси, проведена на 28 май във френската столица Париж, на която двамата изтъкнаха, че по-високите разходи за финансиране на компаниите в Южна Европа спъва икономическото възстановяване. „Ако не стабилизираме“ положението на малките и средните предприятия, „няма да спрем ръста на безработицата в Европа“, отбеляза Хойер.

През миналата седмица от испанската централна банка обявиха, че някои индикатори предполагат, че рецесията отслабва след 7 последователни тримесечия на свиване. През миналата година износът е нараснал до рекордни нива, а през март страната отчете първия си външнотърговски излишък най-малко от 1971 г.

Шойбле предприе подобни програми за кредитиране и с Португалия и Гърция като част от усилията си да бъде заобиколен „дългия маршрут през европейските институции“, който затруднява по-бързото възстановяване в Южна Европа. В писмо от 21 май до германския министър на икономиката Филип Рьослер той изразява надежда за „по-бърза подкрепа с осезаеми, психологически ефективни резултати в управляем период от време“.

„Мисля, че това осигурява по малко от всичко за Германия: да покаже добра воля, да даде воля на гнева си за прекалено слабия напредък на европейско ниво и да изнесе още компоненти от успешния германски модел“, заяви Карстен Бжески, главен икономист в брюкселския филиал на ING Groep NV. „Разбира се, това е пословично малка сума, но е повече от нищо“, добави той.

По данни на Евростат безработицата сред младежите в еврозоната е нараснала до 23,9% през май, докато година по-рано е била 23%.

Демонстрацията на солидарност от страна на Германия идва 11 седмици преди изборите в страната и на фона на натиска върху правителството на канцлера Ангела Меркел да предприеме допълнителни действия за облекчаване на дълговата криза в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Общо взето безумието продължава! Банките продължават с безумните си действия! Спасяването на една доказано неработеща система е безумие! Фалита е за предпочитане. Това е оздравителен метод, а не безумни спасителни планове съставени от хора които от нищо не разбират! Най-малко от икономика една измислена и имагинерна наука без покритие! КАто политиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Цел - тътрузене по дъното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още