IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Испания отчитат сериозни печалби след спад на провизиите

Финансовите институции обаче все още се борят с „лошите“ дългове и се затрудняват с разрастването на бизнеса

10:53 | 29.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Банките в Испания отчитат сериозни печалби след спад на провизиите

Финансовите резултати на испанските банки претърпяха драматичен обрат. Числата обаче показват, че финансовите институции все още се борят с „лошите“ дългове и се затрудняват с разрастването на бизнеса в условията на една изключително предизвикателна икономика, пише Ройтерс.

През миналата седмица спасената от държавата Bankia обяви, че за първото полугодие е постигнала печалба в размер на 200 млн. евро срещу 4,5 млрд. евро загуба по същото време на миналата година.

Bankinter успя да увеличи печалбата си четирикратно, La Caixa – повече от два пъти, а Sabadell – почти 40 на сто. От големите испански банки единствено Banco Popular отчете спад на печалбата за първото полугодие.

Добрите резултати се дължат на резкия спад на провизиите за проблемните кредити за сектора на имотите, отбелязва информационната агенция. Подобна тенденция се очаква да се види и при резултатите на стабилните испански банки Santander и BBVA, които ще бъдат публикувани тази седмица.

Провизиите за проблемните кредити, свързани с имоти, достигнаха пика си през 2012 г., когато правителството принуди банките да отделят повече средства за провизирането на заемите. Сегашните резултати на финансовите институции обаче показват, че пътят е правилен и вече е отбелязано началото на възстановяването след достигнатия връх на обезценките.

Добър пример е и Bank of Ireland, която отчете най-тежките си загуби към декември 2009 г., но оттогава насам устойчиво се възстановява, което се отразява и на цените на акциите. Подобно се разви и ситуацията при National Bank of Greece.

Като се има предвид лошият им опит обаче, инвеститорите едва ли ще бъдат толкова лесно убедени, че най-лошото вече е зад гърба им. Тревожни са данните за продължаващия ръст на проблемните кредити, макар че забавянето му е позитивен знак. Тази година обаче се очаква ръст на корпоративните фалити, а според анализатори, докато не се види ръст на брутния вътрешен продукт на Испания, банките остават в риск.

Още не е отминала и заплахата от ревизия на Европейската централна банка (ЕЦБ) и нови изисквания за повече провизии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още