IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските банки нямат нужда от нова помощ в момента, сочи документ на ЕС

Понастоящем няма причина да предвиждаме допълнителни преводи по програмата, пише в доклад на ЕК и ЕЦБ с участието на експерти от МВФ

17:29 | 05.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Испанските банки нямат нужда от нова помощ в момента, сочи документ на ЕС

Испанските банки нямат нужда от допълнителна европейска помощ в момента, става ясно от документ, подготвен от Европейската комисия и Европейската централна банка и станал достояние на Ройтерс.

Кредитните институции в Испания, които пострадаха тежко от периодичното влизане и излизане на страната в рецесия през последните 5 години и от спукването на балона в сектора на недвижимите имоти, получиха спасителна финансова помощ в размер на 41,3 млрд. евро от партньорите си в еврозоната в рамките на кредитна линия на обща стойност 100 млрд. евро.

„Понастоящем няма причина да предвиждаме допълнителни преводи по програмата“, се посочва в доклада.

Помощта бе използвана за рекапитализиране на подпомаганите от държавата банки и като капиталова инжекция за т. нар. „лоша банка“, която пое лошите кредити и обезценените недвижими активи на финансовата система.

В доклада, в който са се включили и експерти от Международния валутен фонд като независими наблюдатели, се подчертава, че извеждането на банките на печалба представлява сериозно предизвикателство, като се имат предвид ниските лихвени проценти и нарастващите лоши дългове.

„Удължаването на негативните тенденции при безработицата, реалните доходи и платежоспособността на компаниите над хоризонта на настоящите очаквания ще увеличи рисковете за особено слабите банки“, се отбелязва в документа.

Стабилността на испанския финансов сектор все още може да бъде нарушена от несигурността относно споделянето на бремето в системата и от евентуално решение за това до какво степен загубите могат да бъдат прехвърлени към инвеститорите в банките, се добавя там. Освен това има несигурност и по отношение на съдебните процеси, чрез които някои инвеститори се опитват да докажат, че са били измамени при закупуването на комплекси хибридни инструменти за инвестиции в банките, се изтъква в доклада. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още