IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия отново поглежда към Русия

Рецесията в Европа оказва негативно влияние върху износа на скандинавската страна и Финландия възобновява търговските си връзки с източната си съседка

08:40 | 14.08.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<span style="color: rgb(68, 68, 68); font-family: arial, sans-serif; font-size: small; line-height: 16px;">Президентът на Финландия Саули Нинисто (вляво) и руският му колега Владимир Путин (отдясно) най-вероятно обсъждат новите търговски връзки между двете страни. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Президентът на Финландия Саули Нинисто (вляво) и руският му колега Владимир Путин (отдясно) най-вероятно обсъждат новите търговски връзки между двете страни. Снимка: Ройтерс

След десетилетия на търговски взаимоотношения със Западна Европа Финландия отново става зависима от Русия, след като средната класа на страната и заможните инвеститори предоставят чудесни възможности за попадналите в рецесия страни от Европа, пише CNBC. А същевременно Финландия е в третата си рецесия от началото на кризата.

Докато все още някои финландци гледат на източните си съседи с подозрение, то очакванията за по-бавно възстановяване на Европа означават, че все повече финландски фирми ще осъществят по-тесни връзки с Русия. Определено това се приема като сигнал за преустройство на търговските връзки на страната след близо две десетилетия интензивна търговия с Европа.

Последните данни за търговския оборот на Финландия показват, че промяната вече е започнала. През първите пет месеца на 2013 г. износът на финландски стоки за страните от Европейския съюз (ЕС) е спаднал с 4% на годишна база, докато износът към Русия се е увеличил с 4%.

Съдейки по отчетите на компаниите за второто тримесечие, Финландия става все по-зависима от Русия. Значими компании като търговецът на дребно Kesko и веригата универсални магазини Stockmann дължат добрите си резултати на руските потребители.

На Kesko се падат 35% от търговията с хранителни стоки и железария в скандинавската страна. През май тази година компанията отвори втория си магазин в Русия. Плановете ѝ са да отвори още осем през следващите три години.

Stockmann пък оповести изненадващ ръст в оперативната си печалба за второто тримесечие, посочвайки високите приходи от Русия за причина за добрите резултати. И най-вече – на магазина си в Санкт Петербург, който компенсира по-ниските приходи от Финландия.

През 2005 г. производителят на автомобилни гуми Nokian Renkaat започна своята дейност в Русия. От тогава досега бизнесът на фирмата набира скорост и в кратък срок компанията може да стане първа по пазарен дял сред производителите на гуми за леки автомобили.

От 2000 г. насам износът към Русия почти се утрои. Силните данни за износа се дължат на увеличаващото се търсене на различни по вид стоки като минно оборудване, дървени материали и химически продукти освен, разбира се, мобилните телефони на Nokia.

Докато икономическият растеж на Русия показва признаци на забавяне заради падащите цени на газта и петрола, икономистите считат, че страната все още оказва така желаната подкрепа за малката финландска икономика, която има дефицит по текущата сметка на платежния баланс, но който се очаква през 2013 г. да се свие за втора поредна година.

Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
stillerbeobachter
преди 10 години
Да, наистина - какво означава "дял на доходите от глава на населението"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
stillerbeobachter
преди 10 години
Културно-исторически Финландия има точно толкова допир до Швеция, колкото и до Русия. Пак губиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
Няколко въпроса по текста и уточнения по коментарите:1. Не разбирам какво се казва в следното изречение: "Според икономистите промяната е спомогнала страната да се превърне в държавата с най-голям дял на доходите от глава на населението."2. Финландия е била част от империята преди ПСВ (по тази причина финландци са участвали в освобождаването ни от турците), а по брежнево време президентът на Финландия бе агент на КГБ3. Финландия винаги е имала много тесни отношения с руснаците, въпреки че имат достатъчно основания да ги мразят. Културно-исторически също е спорно дали е скандинавска страна, предвид принадлежността на езика към друга езикова група, а също и наличието на немалка източно-православна общност.Като цяло страхотна държава и добър пример как би могла да изглежда и да се развива България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Географски не е, но културно-исторически е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
stillerbeobachter
преди 10 години
Финландия не е скандинавска страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още