IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carrefour се завърна към печалбите след преструктуриране на активи

Нетната печалба на компанията за първото полугодие скочи до 902 млн. евро след продажба на обекти в Индонезия и Близкия Изток

11:27 | 29.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Carrefour се завърна към печалбите след преструктуриране на активи

Carrefour SA успя отново да постигне печалба, като същевременно намали дълговете си през първата половина на годината. Положителните резултати на френската компания за търговия на дребно дойдоха въпреки продължаващата несигурност и неблагоприятна икономическа обстановка на Стария континент.

Вторият по големина търговец на дребно в света след американската Wal-Mart Stores Inc е в разгара на освобождаване от част от активите си. Компанията вече напусна повече от половин дузина пазари по света, следвайки целта си да освободи средства за укрепване на ключовите си пазари в Европа, Китай и Бразилия.

Нетната печалба на Carrefour за първото полугодие е достигнала 902 млн. евро в сравнение със загубата от 31 млн. евро за същия период на миналата година. Рязкото увеличение се дължи основно на продажбата на обекти в Индонезия и Близкия Изток, според информация от самата компания.

Нетните дългове на френската компания за първите шест месеца на 2013 г. са били в размер на 5,89 млрд. евро, което е спад от 9,63 млрд. евро спрямо същия период година по-рано.

По-рано през месеца Carrefour публикува отделен отчет на приходите си, които са отстъпили с 1% на годишна база до 41 млрд. евро вследствие на продадените или затворени магазини по света.

През последните месеци базираната в Булон компания показа повишена устойчивост при продажбите си на вътрешния пазар, където понижи цените на популярните стоки и акцентира върху по-голяма автомност на отделните магазини. Междувременно бизнесът в Латинска Америка и Азия продължи да се развива успешно, компенсирайки понижаващите се приходи в Южна Европа, където потребителите все още търпят с пълна сила несгодите на икономическата криза.

Маржът на оперативната печалба на Carrefour също отбелязаха напредък, стимулиран от значителните подобрения във Франция. Компанията намали броя на временните отстъпки и постави значителен акцент върху дългосрочно ниските цени за ограничен брой ключови продукти за бита.

Оперативната печалба на търговеца на дребно, изключвайки еднократните ефекти, се повиши с 4,9% до 766 млн. евро. Оперативният марж пък нарасна до 2,1% през първото полугодие в сравнение с 2 на сто спрямо същия период предходната година.

Публикуваният в четвъртък финансов отчет на компания повлия позитивно на търговията с акциите ѝ на борсата в Париж. Към 11:00 часа българско време книжата на Carrefour поскъпват до 23,74 евро за брой, постигайки дневен ръст от 4,19%.

Първият магазин на Carrefour в България отвори през 2009 г. в Бургас. Към момента компанията разполага с 20 отделни магазина, разположени в 6 града в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още