IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carrefour ще увеличи разходите след спад на печалбата за 2012 г.

Макар оперативната печалба за 2012 г. да се е понижила, тя надхвърли очакванията на анализаторите, а дългът на компанията е намалял с 2,6 млрд. евро

10:06 | 07.03.13 г.
Carrefour ще увеличи разходите след спад на печалбата за 2012 г.

Европейската верига магазини с най-голяма пазарна капитализация Carrefour обяви, че ще увеличи капиталовите разходи през настоящата година, за да подкрепи своите изпитващи проблеми супермаркети. Това стана при обявяването на отчета за 2012 година, който показа спад на оперативната печалба с 2,6% спрямо предходната година, съобщи Ройтерс.

Carrefour оповести спад на оперативната печалба до 2,140 млрд. евро, надхвърляйки предварителните прогнози на експерти, анкетирани от Ройтерс, за печалба от 2,061 млрд. евро. Нетната печалба за 2012 година е в размер на 1,2 млрд. евро, което е повече от три пъти над постигнатите през 2011 година 371 млн. евро.

Зад голямата печала стои минимален ръст на приходите от 0,9 на сто до 76,8 млрд. евро. Приходите в Азия са нараснали с 10,3 на сто, но основно заради благоприятни валутни разлики. В Европа (извън Франция) продажбите се свиват с 3,1 на сто, а само във Франция има 0,5% ръст.

Стратегията на Carrefour е насочена към противодействие на проблемите, предизвикани от кризата в Европа. Едно от направленията е да се търси фокус на пазарите, където веригата може да бъде сред водещите играчи. От по-слабите като пазарен дял държави компанията се опитва да се изтегли.

Такива примери са Сингапур, където Carrefour затвори всичките си магазини, както и Гърция, Колумбия, Индонезия и Малайзия, където компанията прехвърли дейността на партньори.

 

От френската компания, която се бори да преодолее годините на слабо представяне в Европа, посочиха, че ще инвестират между 2,2 млрд. и 2,3 млрд. евро при разходи от 1,547 млрд. евро през миналата година. Числата надхвърлиха очакванията на анализаторите за капиталови разходи от 1,955 млрд. евро през 2013 г.

Вторият по пазарна капитализация търговец на дребно в света след Wal-Mart разпродава активи, които не са свързани с основната му дейност, за да набере ликвидност и да защити позициите на ключови пазари в Западна Европа, Китай и Бразилия и да оздрави баланса си.

От компанията изтъкнаха, че към края на 2012 г. нетният ѝ дълг е намалял с 2,6 млрд. евро до 4,320 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още