fallback

Русия спечели Армения за Митническия съюз, губещ е ЕС

Членството в евразийския съюз е несъвместимо със споразуменията за свободна търговия с ЕС, твърдят европейски представители

15:51 | 04.09.13 г. 17
Автор - снимка
Редактор

Армения ще се присъедини към Митническия съюз, оглавяван от Русия, заяви вчера президентът на кавказката република Серж Саркисян, цитиран от изданието EurActiv.

Предприетите действия са несъвместими със споразумението за свободна търговия, което Европейският съюз планираше да сключи с Ереван.

Саркисян обяви решението след преговори с руския си колега Владимир Путин, проведени в Москва. На свой ред Путин прие действията на арменския президент като дипломатическа победа в период, през който Русия се мъчи да се сближи с бившите съветски републики и да пресече привличането на Украйна в орбитата на ЕС.

„Русия приветства решението на Армения за членство в Митническия съюз. Ще работим с всички сили за постигането на тази цел“, заяви Путин, цитиран от Ройтерс.

Новината изглежда свари ЕС неподготвен. „Явно Армения ще прекрати преговорите за споразумение за свободна търговия с ЕС и вместо това ще създаде обединение с Русия. Обратен завой“, написа в социалната мрежа Twitter шведският министър на външните работи Карл Билд по време на вечеря с колегите си от скандинавските и балтийските страни в средновековния шведски град Весби, на която бе домакин.

„Съдбата на източните ни партньори е в техните ръце и ние наистина сме загрижени за съседите на нашите съседи“, последва го европейският комисар за разширяването и добросъседските отношения Щефан Фюле, присъстващ на същото събитие.

Русия е най-големият търговски партньор на Армения, като двустранния стокооборот нарасна през миналата година с 22% до 1,2 млрд. евро. С инвестиции на обща стойност 3 млрд. долара през 2012 г. тя е и най-големият чужд инвеститор в малката кавказка икономика, чийто брутен вътрешен продукт по данни на Световната банка тогава достигна 9,9 млрд. долара.

От гледна точка на Москва арменското решение за присъединяване към Митническия съюз, който включва още Беларус и Казахстан, е по-важно в политически, отколкото в икономически аспект.

Докато ЕС се подготвя за домакинството на срещата на високо равнище с източните си съседи Украйна, Молдова, Беларус, Грузия, Армения и Азербайджан, която ще се проведе на 28 и 29 ноември в литовската столица Вилнюс, Русия увеличава натиска, за да ги задържи в своята орбита на влияние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още