IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС попари надеждите на Украйна за бързо асоцииране

Ако решението трябва да бъде взето сега, опасявам се, че отговорът ще е отрицателен, коментира полският външен министър

21:51 | 25.04.13 г. 1
<p>
	Украинци протестират срещу присъдата срещу бившия премиер Юлия Тимошенко, януари 2013 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Украинци протестират срещу присъдата срещу бившия премиер Юлия Тимошенко, януари 2013 г. Снимка: Ройтерс

Външните министри на няколко страни от ЕС дадоха днес обезкуражаващи знаци на Украйна за желанието й да задълбочи своите политически и икономически връзки със съюза, съобщава Ройтерс.

"Залозите са много високи, а времето е кратко", каза полският пръв дипломат Радослав Шикорски пред репортери в Киев, след като той и тримата му колеги от Дания, Литва и Холандия се срещнаха с украинския президент Виктор Янукович.

"Ако решението трябва да бъде взето сега, опасявам се, че отговорът за подписване ще е отрицателен", каза Шикорски по въпроса за споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна. Той подчерта, че Украйна трябва да действа бързо.

Министрите настояха, че забавянето на споразумението между ЕС и Украйна за свободна търговия и политическо асоцииране се дължи отчасти на украинското "селективно правосъдие", тоест на вкарването в затвора на политически противници като експремиера Юлия Тимошенко.

Киев се надява това вече изготвено споразумение да бъде подписано на двустранна среща на върха във Вилнюс. Брюксел обаче поставя на украинските власти условие да предприемат законодателни реформи и да откликнат на критиките на Запада срещу правораздавателната и избирателната система в Украйна.

Юлия Тимошенко излежава седемгодишна присъда по обвинения в превишаване на пълномощията си при сключването на договор за доставка на руски газ през 2009 г., докато беше премиер. Брюксел окачествява съдебното преследване срещу Тимошенко като политически мотивирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
Сините камъни
преди 11 години
Няма ли кой да им каже на украинците, че ЕС е гробница за наивни държави?За 8 години, откакто сме в ЕС, нещо хубаво да се е случило у нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още