IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

700 режима спъват търговските отношения на ЕС с трети страни

Повечето ограничения на търговията бяха въведени в годините на кризата, отчитат от ЕК

19:53 | 02.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
700 режима спъват търговските отношения на ЕС с трети страни

Има почти 700 рестриктивни режима, които пречат на развитието на търговията, се казва в годишния доклад на Европейската комисия (ЕК), посветен на търговските отношения между ЕС и трети страни. За сравнение през 2008 година те са били под 100. 

Само за периода 1 май 2012 – 31 май 2013 година са били въведени 154 нови ограничения, а са премахнати едва 18, се казва още в документа. Тези мерки включват повишаването или налагането на нови мита за вносни стоки, квоти за износ или внос, стимулиране на износа както и изисквания за използване на местни продукти.

Мерките, които са отпаднали със съдействието на Световната търговска организация (СТО), са например отпадане на ограничения за износа на суровини от страна на Китай или забраната за износ на бял ориз от Египет.

Най-активни в налагането на подобни ограничения са Бразилия, Русия, Аржентина, Украйна, Китай, Индонезия и Южна Африка, отчита ЕК. Тези седем държави са отговорни за близо 3/4 от новите ограничителни мерки за търговията с ЕС.

Повечето рестриктивни режими бяха въведени именно в годините на криза и целта им е да защитят местното производство. В доклада на ЕК обаче се посочва, че ограничаването на търговията само привидно защитава местното производство. Тези мерки всъщност могат да станат причина за по-бавното възстановяване на световната икономика.

Отваряйки икономиките си, страните не само стават по-конкурентоспособни, но и спомагат за развитието на глобалната икономика, чрез повишаване на търсенето, от което зависят и самите държави, се казва още в документа.

Докладът на ЕК за ограничителните търговски режими ще бъде представен по време на срещата на G20, която ще се проведе на 5 и 6 септември в Санкт Петербург. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още