IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС сезира СТО за китайските мита върху стоманените тръби

Проведените през юли консултации не са довели до разрешаването на спора

16:50 | 16.08.13 г.
ЕС сезира СТО за китайските мита върху стоманените тръби

Европейският съюз (ЕС) се е обърнал към Световната търговска организация (СТО) за решение по спора за китайските антидъмпингови мита върху вноса на висококачествените безшевни тръби от неръждаема стомана, произвеждани в общността, съобщи Ройтерс.

ЕС подаде жалба за митата в СТО през юни, а през юли, както е предвидено в правилата на организацията, бяха проведени консултации. Те обаче не доведоха до разрешаване на спора и сега ЕС иска СТО да сформира комисия, която да излезе с решение.

„ЕС продължава борбата си срещу неоправданите китайски защитни мерки, които не съответстват на правилата на СТО и изглежда често са мотивирани от чувство за отмъщение“, заяви Джон Кланси, говорител на европейския комисар по търговските въпроси Карел да Гухт.

Износът от ЕС за Китай на безшевни тръби от неръждаема стомана, използвани при строителството на електростанции, през 2011 г. е бил на стойност около 90 млн. евро, но е намалял до около 20 млн. евро през ноември 2012 г., когато втората по големина икономика в света въведе окончателните антидъмпингови мита в размер между 9,7% и 11,1%, съобщиха от ЕС. Оттогава мярката значително е затруднила достъпа до китайския пазар.

Това е поредният случай на значим търговски спор между Китай и ЕС. През юли бе постигнато споразумение по въпроса с дъмпинговия внос на китайски соларни панели в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още