IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде върви икономиката на Холандия?

Страната на лалето очаква понижение на кредитния си рейтинг, безработицата расте, потреблението е свито и може би се задава вълна на недоволство

17:16 | 11.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Според проучване в страната, ако изборите бяха утре, Партията на свободата на Герт Вилдерс би спечелила мнозинство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според проучване в страната, ако изборите бяха утре, Партията на свободата на Герт Вилдерс би спечелила мнозинство. Снимка: Ройтерс

Който и сектор да погледнете, холандската икономика е на колене. Страната очаква понижение на кредитния си рейтинг. Цените на жилищата падат, безработицата се покачва, потреблението е свито, както и доходите на домакинствата. Така описва ситуацията CNBC.

Дори и скромното производство на страната продължава да се свива, зависимостта от социалната сигурност е нараснала, все повече нови политици набират популярност.

Възстановяването на икономиките на някои държави от еврозоната, на което бяхме свидетели през второто тримесечие, не успя да намери отражение в Холандия. Икономистите от Capital Economics дадоха определението „бездънен“ за икономическия напредък на страната на лалето.

В момента вниманието е приковано към държавния бюджет. На 17 септември правителството ще разкрие плановете си, а експертите смятат, че опитите на управляващите да изведат страната от рецесията ще бъдат продължителни и болезнени.

Пазарният анализатор в Rabobank International Елвин де Гроот вярва, че страната има нужда от силни лекарства, включително „силни“ структурни реформи в няколко сектора. В жилищния, например, Гроот счита, че пазарът трябва да бъде оставен да плава, да създаде по-добри условия, по които хората да продават, купуват и отдават имоти под наем.

Що се отнася до образованието инвестирането на повече средства за техническите науки като инженерството, например, ще разсее съмненията относно бъдещето на Холандия в дългосрочен план. Това означава да се подобри производителността и да се намалят големите различия на пазара на труда.

Говорителят на Холандската банкова асоцията Барт ван Леювен сподели пред CNBC, че банките правят всичко възможно, за да отпускат нови заеми в подкрепа на икономиката. Той подчерта, че е изключително важно, че правителството може да улесни икономическата стабилност и да стимулира цените на жилищата.

Независимият банков консултант Симон Леливелд, който пише за холандската финансова история, смята, че основната пречка е политическа. Правителството се опитва на всяка цена да намали разходите без да прави основни реформи и политиците се страхуват да не изгубят доверието на избирателите, които да отидат към популистите, които обещават много, но не могат да провеждат последователна политика.

Леливелд смята, че тези, които са най-засегнати от бюджетните съкращения на правителството, са се преориентирали към популистките партии от ляво и дясно на политическия спектър. Една от тях е партията на Герт Вилдерс „Партия на свободата“. Според анкета, проведена днес, именно тя ще спечели най-много места в парламента, ако изборите бяха утре.

"Искаме да намалим бюрокрация в държавата, в Европейския съюз, за отпускането на международната помощ за развитие, за даване на субсидии за околната среда, за изкуство, за масовата имиграция", прокламира идеите си Вилдерс пред CNBC. "Правителството трябва да се съсредоточи върху икономическия растеж. Намаляването на данъците е най-добрият начин за генериране на икономически растеж." Той каза още, че е затрупан от писма и мейли от граждани, силно разтревожени за бъдещето на страната.

Той заяви, че очаква протести. „Холандците невинаги протестират, но им дойде до гуша“, категоричен е председателят на „Партията на свободата“.

Според Елвин де Гроот общонационални протести са малко вероятни. Той очава недоволството си да изразят единици само в тези сектори, пострадали от бюджетните съкращения.

„Имаме силно отворена икономика... Холандия има силни позиции в Европа и в света. Възстановяването на някои от държавите от еврозоната може да подсили местната икономика и така тя да се измъкне от рецесията“, добави в заключение Елвин де Гроот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
"пазарът трябва да бъде оставен да плава, да създаде по-добри условия, по които хората да продават, купуват и отдават имоти под наем"-------------Така е - продаването, купуването и отдаването на имоти НЕ трябва да е по-сложно или по-скъпо от продаването и купуването на фирми на борсата. Т.е. трябва да се въведе електронна система, да се премахнат нотариусите и всички други спънки (като данъци, такси и пр.).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още