IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандското правителство съгласува бюджетни съкращения за 6 млрд. евро

Подробности по мерките за свиване на разходите ще бъдат представени с проектобюджета за 2014 г. на 17 септември

20:53 | 27.08.13 г.
Холандското правителство съгласува бюджетни съкращения за 6 млрд. евро

Правителството на Холандия е съгласувало допълнителни мерки за съкращения в бюджета на стойност 6 млрд. евро, за да изпълни изискванията за бюджетен дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт, залегнали в договорите за Европейския съюз, заяви министърът на финансите на страната Йерун Диселблум, цитиран от Ройтерс.

Пакетът с мерки вече бе подложен на обсъждане през последните няколко седмици, а подробности по него ще бъдат представени на 17 септември в проектобюджета за 2014 г.

Споразумението между двете партии в правителствената коалиция за допълнителните съкращения на бюджетните разходи бе очаквано, изтъкват от Ройтерс.

Холандия вече предприе на няколко пъти съкращения на разходите в опит да свали бюджетния си дефицит под 3% от БВП и да защити максимално високия си кредитен рейтинг.

През август от холандското Централно бюро за планиране, което представя икономическите предвиждания на правителството, повишиха прогнозата си за съотношението на дефицита към БВП за 2014 г. до 3,9% от дотогавашните 3,7%. Тя обаче не взема под внимание вероятността за допълнителни бюджетни съкращения.

И трите най-влиятелни международни рейтингови агенции – Moody's, Standard & Poor's и Fitch – оценяват дългосрочния холандски кредитен рейтинг с максималното AAA, макар и с негативна перспектива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още