IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният балон в Холандия притиска домакинствата

Около една трета от кредитополучателите дължат повече, отколкото имотите им струват на пазара в момента

11:15 | 19.08.13 г.
Жилищният балон в Холандия притиска домакинствата

Хаарлем, който официално е най-добрият град за пазаруване в Холандия, прилича на много други живописни градчета в страната: средновековна църква, обградена от множество пешеходни улици с магазинчета, пише Financial Times.

Обикновено тези улици са изпълнени с множество хора, но днешните времена не са обикновени. Разходите на домакинствата падат от три години насам, като през второто тримесчие понижението им бе с 2,4%. Това оказва сериозен натиск върху цялата икономика.

Икономистите са съгласни, че основната причина за икономическите тревоги на Холандия се крият в един бавно изпускащ жилищен балон. В годините на бума преди 2008 г. цените на имотите в Холандия се повишиха наравно с тези в периферни европейски държави като Испания, поради което ипотечните дългове на местното население се покачиха до нива, по-големи от всяка друга държава в еврозоната.

Балонът се издуваше от факта, че ипотечните лихви в Холандия се приспадаха от данъците, което бе силен стимул в една страна с високи подоходни налози. Холандските банки разработиха серия от уникални и сложни ипотечни продукти, за да помогнат на клентите си максимално да се възползват от данъчните облекчения.

От пика, отчетен през 2008 г., цените на жилищата са паднали с 21%, а в момента 30% от хората с ипотечни кредити в Холандия дължат повече, отколкото струват имотите им на пазара. Малцина експерти вярват, че е стигнато дъното.

Една от причините цените да продължават да вървят надолу, е че правителството предприема мерки да забрани някои от екзотичните холандски ипотечни продукти. Кабинетът обаче на няколко пъти обявява, а след това оттегля реформите на пазара на ипотечното кредитиране.

"Не се знае какви мерки ще предприеме кабинетът," коментира Рут ван де Белт, икономист от Rabobank. "Те постоянно обявяват нови мерки, а това накърнява потребителското доверие", допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още