IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия: Европейско - където се налага, национално - където е възможно

Държавите-членки трябва да разполагат с по-големи възможности за контролиране на изпълнителната власт в ЕС, която придобива все повече пълномощия

12:44 | 24.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Холандският министър на външните работи Франс Тимерманс, автор на доклада. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Холандският министър на външните работи Франс Тимерманс, автор на доклада. Снимка: Архив Ройтерс

Холандия, която е сред 6-те държави-учредителки на Европейския съюз, нападна „неусетно настъпващата“ намеса на съюза в ежедневния живот на хората, съобщи изданието euobserver.com, като се позова на информация на базираната в Лондон неправителствена организация Open Europe.

“Холандия е убедена, че периодът на „все по-тесен съюз“ във всяка възможна област на политиката е останал зад гърба ни“, се посочва в меморандум от 22 страници на коалиционното правителство на страната до нейния парламент, с който са се сдобили от Open Europe.

Според холандските управляващи девизът на съюза би трябвало да бъде: „Европейско, където се налага, национално, където е възможно“.

Те подчертават, че не желаят промени в европейските договори, както и че е налице „силна необходимост“ от съвместни действия на ЕС по значимите въпроси на дневния ред като икономическото управление, миграцията и отбраната.

В меморандума обаче се отбелязва, че прегледът на пълномощията на ЕС, направен от холандския министър на външните работи Франс Тимерманс, показва нуждата от „създаване на един Европейски съюз, който е по-сдържан, по-умерен“.

В доклада на Тимерманс, който описва „неусетно настъпващи компетенции“, се посочва, че Европейската комисия трябва да спре да публикува необвързващи „съобщения и препоръки“ в области, за които няма мандат.

Държавите-членки на ЕК би трябвало да имат повече контрол върху „допълващите действия“ - дребните поправки на съществуващото законодателство, извършвани от длъжностни лица на ЕС, познато на жаргона на ЕС като „comitology“, се добавя в документа.

В него се изтъква също, че ако присъда на Съда на Европейския съюз в Люксембург „тълкува законодателството на ЕС по начин, който законодателите в съюза не са предвидили“, гласуваният закон трябва да се промени.

Прегледът, направен след разговори с десетки холандски компании и с профсъюзи, съдържа 54 „точки за действие“ по политиката на ЕС, вариращи от данъците до зехтина.

В него се подчертава, че данъкът върху финансовите транзакции, който ще бъде въведен от 11 държави-членки, не би трябвало да обхваща сделките с участието на холандски активи с тези страни.

ЕС би трябвало да изостави и предложението си за Обща консолидирана данъчна база за компаниите – закон, който има за цел да пресече заобикалянето на плащането на данъци от страна на фирми като Google или Starbucks чрез вратички в законодателството -  тъй като данъкът върху компаниите е „национална привилегия“, се добавя в документа.

Държавите-членки би трябвало да могат да орязват по-лесно заплатите на служителите на ЕС, се изтъква там.

Докладът отхвърля идеята за нова бюджетна линия на ЕС за икономическа помощ за страните от еврозоната и не намира „никаква причина за законодателство на ниво ЕС“ за квотите за жени в бордовете на компаниите.

Той е насочен и към свиването на широк кръг от инициативи на ЕС - от стандарти за строителни материали до управление на горите или програми за мляко и плодове за учениците.

В него се посочва скорошното фиаско със зехтина като „добър пример“ за начина, по който европейското законодателство създава глупаво „административно бреме“. През май ЕС отмени забрана, въведена по санитарни съображения, за доливане на шишенцата за зехтин в ресторантите след вълна от подигравки в европейските медии.

Тимерманс заяви, че изборите за Европейски парламент през 2014 г. и за президент в Холандия през 2016 г. представляват „възможност“ за представяне на холандските идеи, които станаха факт, след като в своя реч през януари британският премиер Дейвид Камерън също критикува представата за „все по-тесен съюз“.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг пък обеща през юли да започне подобен на извършения от Тимерманс преглед на „натрапническата“ дейност на ЕС, който ще бъде завършен през 2014 г. Очаква се британското проучване да стигне по-далеч от холандското, като се съсредоточи върху законодателството на ЕС в наказателната област и социалната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Браво! Радвам се, че силните икономически страни започват да си дават сметка за нещата в ЕС. За нас е ясно - правим каквото ни кажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още