IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хейг зове Великобритания и Германия да застанат начело на реформата в ЕС

Британският министър на външните работи излага за пореден път желанията и болките на страната, породени от членството ѝ в ЕС

17:19 | 31.05.13 г.
Хейг зове Великобритания и Германия да застанат начело на реформата в ЕС

Британският министър на външните работи Уилям Хейг призова своята страна и Германия да оглавят кампания за реформиране на Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

В своя реч в Германия, предназначена да убеди най-силната държава в ЕС да подкрепи плановете на британския премиер Дейвид Камерън за реформиране на общността пред евентуалния референдум в Обединеното кралство за членството на страната, Хейг изложи някои от промените, които Камерън се мъчи да извоюва.

„Искаме спокойни отношения с бизнеса за постигането на този реформиран ЕС. А тук Великобритания и Германия трябва да проправят пътя“, посочи той.

Министърът повтори британското виждане за предоставяне на повече правомощия на националните парламенти, включително възможността за блокиране на общи за ЕС законодателни промени, които според депутатите в отделните страни надхвърлят правомощията на Европейската комисия.

Според него държавите-членки на ЕС трябва да положат усилия за задълбочаване на свободния пазар в дигиталната област, сектора на услугите и енергетиката.

Германия и Великобритания пък трябва да се присъединят към съставянето на списък с обременяващи бизнеса европейски правила, които биха могли да бъдат опростени или отменени, смята той. „Ако се задушаваме от правила, които пропъждат бизнеса, можете да бъдете сигурни, че Сингапур, Дубай и Ню Йорк ще бъдат подготвени да се възползват от нашата глупост“, категоричен бе Хейг.

По думите му регулацията в ЕС стяга „краката ни в цемент“. „Ако въведем извънредни изисквания към финансовите институции, задушаваме достъпа на бизнеса до кредитиране. Ако облагаме с данък транзакциите, правим по-скъпо хеджирането на фирмите срещу риск. Това ще доведе до свиване на предприемачеството като цяло – не само банките, но и всичко, което произвеждаме, строим или продаваме“, обобщи той британската болка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още