IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усилията на Германия не стигат за обрат в еврозоната

Федералната република все по-малко изглежда като Байерн, по-скоро прилича на муден отбор от средата на таблицата, смята икономист

16:39 | 20.05.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Европа продължава да разчита на силната германска икономика, но тя май не е достатъчна, за да изтегли целия влак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Европа продължава да разчита на силната германска икономика, но тя май не е достатъчна, за да изтегли целия влак. Снимка: Ройтерс

Няма открити признаци за обрат в еврозоната след шестте поредни тримесечия на рецесия, дори и след като могъщата Германия продължава да води тежка битка. Това показва последният анализ World Economy Barometer, изготвен от Royal Bank of Scotland (RBS), предава CNBC.

"Германия все по-малко изглежда като Байерн, по-скоро прилича на муден отбор от средата на таблицата“, отбелязва икономистът от RBS Маркъс Райт, визирайки мюнхенския футболен отбор, който доминира в тазгодишната надпревара в Шампионската лига.

"Глобалният индекс на производствената активност PMI, който съчетава в себе си сектора на производството и този на услугите, намаля, достигайки до 6-месечно дъно през април", заяви Райт. По думите му увеличаването на потребителските и правителствените разходи в Германия е точно това, от което страната и периферията ѝ имат нужда, изключвайки политиката на икономии, декларирана от канцлера Ангела Меркел.

"Правителството на Германия отчете малък бюджетен излишък, което означава, че може да се намеси и да похарчи малко повече. Въпреки това в страната няма ръст на заплатите, за разлика от тези във Великобритания“, отбеляза икономистът от RBS.

"Притеснителното естество на PMI индексите в периферията на Европа и Франция, в комбинация с други икономически показатели, предизвиква въпроси за политиките на бюджетни ограничения в целия регион", добави още той.

Експертът отбеляза също, че Япония е единствената страна, при която се е наблюдавало подобряване както в сектора на услугите, така и в този на производството. "PMI индексите в Япония се понижиха през март, но данните остават надеждни в сравнение с миналото. Това е добра новина за световната икономика", заяви Райт.

Въпреки това без структурни реформи и в комбинация с настоящата агресивна парична политика страната е заплашена от бъдещ провал, отчита още икономистът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Pitashtia
преди 10 години
От какво се определя съотношението търсене предлагане? Отговора е елементарен-от съотношението натрупване-потребление, производителност-доходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Търтеи или не, без търтеи пчелички няма, а оттам и медец.А пчелата майка, винаги семейството си я подновява.Така, че може за това да е дошло времето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
donmuftacho
преди 10 години
По-скоро парите на Германия няма да стигнат за спасяването на толкова много търтеи във и извън еврозоната !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още