IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без промени в еврозоната ни чакат тежки времена

В следващите 5-10 г. ни очаква по-висока от средната инфлация, смятат икономисти

21:34 | 19.05.13 г. 18
Без промени в еврозоната ни чакат тежки времена

Ако Еврозоната се запази в сегашния си вид, с цената на множество усилия, ни очакват тежки времена, каза икономистът Петър Ганев в предаването Boom & Bust на Bulgaria ON AIR във връзка с непрекъснатите спасителни траншове за европейските държави в кризисно състояние като Гърция. По думите му дори е необходимо да се промени общността, защото „няма как насила да се наложи на някой да си вкара дефицита в рамките на нормалното“.

В сравнение пък с Европа България е доста по-устойчива по отношение на дефицита, категоричен беше Красимир Йорданов, борсов анализатор, но „ние сме в една лодка с тях, така че каквото стане там, ще има отражение и тук".

Експертите отбелязаха, че за първи път в историята има световна криза, въпреки която страната ни е добре и не е сред най-пострадалите. Не се сринахме до нивата, които обикновено стигаме при такива условия – не са рязани заплати и пенсии. Причината за това е може би въведеният валутен борд, който е котвата, която ни държи, смята Ганев.

Не е правилно обаче Европа да се разглежда като едно цяло, защото има сериозни разлики в страните-членки, категорични са специалистите - докато Испания и Гърция трябва да се преборят с рекордните нива на младежката безработица, което достигна 60%, то в Германия нивото на работещите е най-високо досега.

Причината се корени в драконовските мерки и реформи, които предприеха германските власти преди време и заради които бяха обвинявани от много други страни, смятат икономистите. В същото време обаче държавите, в които управлението се основава на социалното отношение към хората, които са защитавани, докато са работещи, в един момент, след като настъпи безработицата, нямат закрила.

Петър Ганев е категоричен, че тези страни, включително и нашата, имаме социални политики за добри времена, но ако не се направи гъвкав пазар, а „чакаме някой да налее отгоре“ или да се смени мандатът на ЕЦБ, няма как състоянието ни да се подобри. Трябва да спрем практиката да харчим дефицитните пари, за да не се увеличава дългът и да започнем инвеститорските.

Американецът например не очаква както европееца държавата да се погрижи за него, а работи и така наречената „американската мечта“ действа, обясни икономистът.

От своя страна Красимир Йорданов добави, че стоките и услугите първо трябва да се произведат и след това да се разпределят. Обратното е възможно единствено с цената на дълг, който ще плащат поколенията.

Според експертите има два начина дисбалансите да се коригират. Единият е да се намалят доходите, а другият, който е и политически по приемлив и възможен – чрез печатане на пари. Дали ще ти намалят дохода или ще ти увеличат разходите чрез цените, резултатът е един и същ: обедняване, но това е единствения начин по-който икономиките ще станат по-конкурентоспособни, а дефицитите по-устойчиви, смята Йорданов.

Според него ножицата на доходите между България и западните страни не се дължи толкова на ниските им стойности у нас, колкото на нереално високите в някои страни от ЕС, в резултат на пречки пред гъвкавото функциониране на пазара на труда и щедри социални плащания с цената на поемане на нов дълг.

Йорданов изрази опасение, че който и да сформира правителство, резултатът ще е популистки политики на увеличение на доходите, намаление цената на тока и прочие, което при слаба икономика ще е възможно да се случи единствено чрез увеличение на дълговото бреме.

„България има ниско ниво на държавен дълг, но това може за кратко време да се промени“, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 10 години
Ми , честно казано съм песимист за дългосрочните решение - по скоро ще се опитат краткосрочно да налеят малко ликвидност . Темите за възрастта за пенсиониране , БДЖ , НЕК - най вероятно ще бъдат отложени с довода : в криза не му е времето да се решават . Дано поне не спрат приватизацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Еми това за което пишеш е един не лош ход от техническия инструментариум (особено в настоящата ситуация, мн. по-добро от нищо, както беше при Вдянков). Остава да видим дали имат намерението и капацитета за дългосрочните и структурни решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 10 години
Ето и цялата статия http://money.bg/news/id_88872085
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 10 години
Какво би трябвало да се направи? Решението не е стандартно, а дори е необичайно. Първо, безусловно държавата следва да въведе институционален ред, без който всякакво възстановяване е илюзорно. В противен случай проблемите ще се натрупват докато изригнат (справка - ромския проблем). Второ, макроикономическото управление е длъжно да има много по-широк поглед от чисто ведомствения. Държавата може да емитира дълг и да събере съществуващата парична маса, като неговото използване да стане не чрез разширяване на икономическата дейност на държавата (най-парливият нашенски проблем), или чрез увеличаване на разходната част на държавния бюджет, а чрез ББР. Например, държавата емитира дълг, отваря свой собствен депозит в своята собствена ББР (или ББР емитира срочен дълг с държавно участие), а последната реализира ефективното вливане на тези средства в реалната икономика. Държавата и бюджетът няма да понесат загуби, тъй като цената на емисията ще се плати от лихвата на ББР. Държавният дълг нараства, но в същия размер нараства и фискалният резерв, който държавата поддържа не в БНБ, а в своята собствена ББР. Както преди държавата провеждаше своеобразна монетарна политика, изземвайки парична маса от обращение (излишъкът в държавния бюджет), така сега ще увеличава паричното обращение за сметка на изтичането на финансови ресурси зад граница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 10 години
Е Орешарски предлага да заобиколи борда , да капитализира ББР и да излезе в конкуренция на банките . Това го направиха още през 2008 и не беше лош ефекта , после Гарабет Минасян писа доста по темата , но Дянков си мислеше че ще се справи сам както и Виденов навремето де :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
"Ние няма да оцелеем, ако не излезем от дефлационната спирала и имаме съвсем малко време.'' Комбинацията: дефлация+ огромния вътрешен дълг(който от части е следствие на липсата на действащо законодателство и практика в областта на фалита), наистина е рецепта за перфектната катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Без промени в еврозоната ни чакат тежки времена.--------------Тежки времена ни чакат със или без промени в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 4
kane
преди 10 години
страни като Скандинавските, Франция, Белгия, Дания, Холандия и в някой неща Германия като развитиеАко искате да имате ваканция изберете ЕвропаАко искате свободно време - европаАко искате здравеопазване, образование качествено и достъпно, а не ПРОФИТИЗИРАНО избирате ЕвропаАко искате пенсия - ЕвропаДеца интелигентни и здрави - ЕвропаАко искате стрес, дъълги часове работа, липса на соц. си-ми, ГМО, Фракнинг, Липса на И ПИ ЕЙ/или убивана такава/, без отпуск или 5 макс 10 дни, липса на белнични, липса на доп заплащане над 40 часа, без пенсионна система/ или убиван сошъл сек/, или спекулираща банка със пенсията ти, супер скъпо здраве и некачествено, супер скъпо образование и НЕКАЧЕСТВЕНО избери САЩ и *** по-раноВ САЩ се разчита на връзка пари=качество, а това не е такаВ неолиберализма е така. ЛИПСА или МАЛЪК КОНТРОЛ във всяка сфера на об-то. Свободен пазар=Свободна измамаИ за съжаление РБ се лъже много често от тях, а НЯМА ЗАЩО..а има, защото те/милиардерите чрез своите фондации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 5
kane
преди 10 години
аз съм живял доста в САЩ и трябва да ви кажа че ЕВропа е на светлинни година напред в развитието си, икономическо, социално, културно и всякакво. Сравненеие с Европа САЩ са още феодална държава със робовладелци и ратай. Там/САЩ/ ФА-*** е победил и властва. Там човека е безправен и корпурациите/чрез техните собственици - мултимилиадрери властват над живота. Там всяка година умират по 250 000 души, защото нямат достъп до здравеопазване! Да НЯМАТ ПРАВО ДА ОТИДАТ НА ЛЕКАР, защото нямат достатъчно пари да си го позволят. Лекарите са милионери до 1.. САЩ харчи за здравеопазване над 18% от БВП и според СЗО по качество на здравеопазване е след 30 място, май 32. 15% от населението им+12 мил нелегални, значи над 50-55 милиона души нямат достъп до здр.с-***, имат, но ако имат кеш. Пародията и деградацията на САЩ е огромна И ако някой взел 20 000$ дарение, например, е готов да ми ги даде за пример, ще се смея самоНЕВЯРВАЙТЕ на икономистите си в РБ, те почти всички са купениРБ трябва да следва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Американецът например не очаква както европееца държавата да се погрижи за него, а работи и така наречената американската мечта действа, обясни икономистът Петър Ганев............................................................................................................ПГ не е никакъв икономист, той е лобист, или по-точно иска да бъде такъв и в моменти може би е и бил/имам предвид правел пари, за да говори за каквото му плащат"Американска мечта" е било преди 30-50 години преди Рейгъномиката да стартира 1982 г. и да унищожи т.н. Мечта. Мечтата е била: мъжа да работи, жената гледа децата/2,3 и повече/ в къщи/собствен дом, а не на банката както сега/ и ходят на почивка 2 пъти годишно и имат осигурени пенсия+здравеопазване и почти безплатно образование за децата! Ок *** платен лицемер!Сега дами/господа 2мата съпрузи работят, децата не са толкова много, единия съпруг работи за много малко пари, но стой там, ЗАРАДИ ЗДРАВНАТА ЗАСТРАХОВКА НА ДЕЦАТА СИ/без която може и да са мъртви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още