IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа планира драстично понижаване на данъка върху финансовите транзакции

Предвижда се понижаването на ставката до 0,01% от стойността на всяка сделка вместо досегашната идея за 0,1%

16:42 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Европа планира драстично понижаване на данъка върху финансовите транзакции

Европейските страни планират да понижат драстично ставката по предложения данък върху финансовите транзакции, въвеждайки първоначално ниска такса само върху сделките с акции, както и да удължат срока, в който данъкът да влезе напълно в сила, съобщи Ройтерс.

Макар и все още да не са обявени официално, мащабните корекции биха отбелязали победа за банките и търговските компании, които лобираха яростно срещу данъка, който цели да ги включи в покриването на разходите около финансовата криза, посочват от агенцията.

Евентуалното преразглеждане обаче отразява и големите практически проблеми при събирането на средствата, както и политическото разделение по отношение на данъка, натъкнал се на правни проблеми в Лондон и предизвикал опасения дори сред 11-те държави, застанали зад него.

Промененият данък ще бъде на стойност едва една десета от първоначално предложената от Германия и Франция и съгласувана през октомври миналата година, са разкрили източници на Ройтерс, участващи в разработването му.

„Целият проект ще трябва да бъде доста прекроен“, е заявил един от източниците. „Той няма да оцелее в настоящата си форма“, е добавил той.

Представители на Европейския съюз очакваха данъкът да осигурява до 35 млрд. евро годишно. Според последния разработен проект обаче той ще възлиза на едва 0,01% от всяка сделка вместо на 0,1%, както се предвиждаше първоначално. Това би осигурило приходи от 3,5 млрд. евро и дори по-малко, е заявил високопоставен представител на ЕС.

От 2014 г. той ще се прилага само върху сделките с акции, а върху тези с облигации – едва от 2015 г., като за деривативните инструменти още не е посочен конкретен срок. Целият процес по въвеждането му пък може да бъде прекратен, ако възникнат проблеми, като например ако трейдърите започнат масово да прехвърлят сделките си другаде, за да избегнат данъка.

„Може да бъде въведен постепенно“, твърди друг представител на ЕС. „Започваме с по-нисък размер на данъка (0,01%) и го увеличаваме малко по малко“, е добавил той.

Последна актуализация: 21:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още