IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания обвързва със закон обещанието си за референдум за ЕС

Лидерът на антиевропейската партия на Острова Найджъл Фараж настоява за максимално бързо провеждане на вота за членството в общността

08:55 | 15.05.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Великобритания обвързва със закон обещанието си за референдум за ЕС

Управляващата Консервативна партия във Великобритания е подготвила проектозакон, с който ще регламентира в правно отношение обещанието на премиера Дейвид Камерън да бъде проведен референдум за членството на страната в Европейския съюз (ЕС), съобщава CNBC.

Ако бъде приет, законопроектът ще проправи пътя за провеждането на допитването до края на 2017 г. Тъй като обаче в момента консерваторите са част от коалиция и не разполагат с парламентарно мнозинство, шансовете за успешен вот против членството в ЕС преди изборите са малки, защото ще се разчита на депутати-отцепници, отбелязва медията.

“Дейвид Камерън каза, че ако той е премиер, ще има референдум и че парламентът ще разгледа всички опции, за да се подчертае фактът, че нашият ангажимент към референдума е безусловен”, коментира външният министър Уилям Хейг.

По-рано във вторник финансовите министри на държавите от ЕС, които участваха в редовното месечно заседание в Брюксел, коментираха, че Великобритания трябва да внимава какво си пожелава и следва да признае и ползите от членството си в блока. "Всяка страна има право да реши дали да членува в ЕС", коментира пред изданието финансовият министър на Люксембург Люк Фриден. "Надявам се само гражданите на Обединеното кралство се виждат, че участието в единния пазар носи много ползи за страната", допълни той.

Финансовият министър на Литва Римантас Садзиус отиде още по-далеч, като предупреди, че излизането на Великобритания от ЕС ще навреди на целия блок. “Би било вредно за ЕС, ако някоя държава, независимо дали малка, или голяма, го напусне. Създаването на единния европейски пазар е голямо постижение за следвоенна Европа и ние трябва да запазим тези ценности”, посочи той.

Министърът на финансите на Дания Маргрете Вестагер обаче посочи, че симпатизира на Лондон що се отнася до опасенията за правната рамка на Европа. “Ние имаме своя собствена неудовлетвореност, но това, което е необходимо, е единният пазар да започне да функционира по-добре, защото имаме нужда от Европа като двигател на растежа”, коментира тя.

Френският финансов министър Пиер Московиси пък заяви, че Великобритания не може да избира детайлите на членството си. “Аз подкрепям членството на Великобритания в ЕС. Имаме обща история и политика, но разбира се гражданите сами решават. Ние обаче не подкрепяме Европа “а ла карт”. Трябва да се придържаме към това, което сме постигнали заедно, където Великобритания също има място. Не трябва да адаптираме устройството на Европа спрямо политическите дебати в която и да било страна”, коментира той.

Коментарите на Московиси бяха последвани от словесна война между Франция и Великобритания за търговските взаимоотношения в ЕС. Кметът на Лондон Борис Джонсън коментира, че ще “застеле червения килим”, за да посрещне френския бизнес в британската столица, а външният министър на Франция Лоран Фабиюс отговори, че ще бъде още по-щастлив “да застеле червения килим, за да изпрати Великобритания от ЕС”.

Медията припомня, че по-рано американският президент Барак Обама посочи, че Лондон трябва да оправи отношенията си с Брюксел. Евроскептицизмът на Острова обаче неимоверно нараства и се засилва натискът върху премиера Дейвид Камерън да предоговори условията за членството на страната.

Лидерът на антиевропейската партия на Острова Найджъл Фараж настоява за максимално бързо провеждане на референдума за членството в ЕС. Според него законопроектът на консерваторите не струва нищо, тъй като този парламент не може да обвърже следващия да направи нещо по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Представи си, че имаме даден концлагер, и после ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
*** точно така. Пролетарии от всички страни - съединявайте се. Нали така го беше казал дядо Маркс още през 19-и век! Аз отдавна съм за един Еврокитайскорускоамериканоавстралийскоафрикански съюз, *** никой не ме чува! Вместе товарищи в ногу - такава песня имаше на времето и трябва пак да я запеем. Много ми е интересно някой от тези дето са за обединението да ми облясни какво точно ще ни донесе то и как си го представят, че може да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
melon
преди 11 години
Времената са такива, че хората трябва да се обединяват, а не да се делят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още