IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ е готова да даде нови евтини кредити на банките

През 2011 и 2012 година банката отпусна близо трилион евро, за да спаси еврозоната, „при необходимост” е готова да действа отново

09:37 | 24.09.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ е готова да даде нови евтини кредити на банките

Европейската централна банка е готова да отпусне нова порция евтини кредити за банките с цел задържане на ниските лихви и подкрепа на икономическото възстановяване. Такъв ангажимент даде ръководителят на институцията Мари Драги в изказване пред Европейския парламент, пише АР.

За да помогне на икономиката, ЕЦБ е готова не само да държи основния лихвен процент нисък за „продължителен период от време”, но и „ако има нужда” да предложи нов кръг вливане на ликвидност към банките, посочи Драги.

Той визира дългосрочните операции по рефинансиране на банките (LTRO), каквито ЕЦБ осъществи през 2011 и 2012 година. Тогава институцията допринесе за задържането на ниски лихви на паричния пазар в Европа и улесни борбата с кризата, раздавайки близо 1 трлн. евро под формата на нисколихвени тригодишни кредити.

Този ход разсея страховете от банкови фалити и банкрут на държави като Испания и Италия.

Според ръководителя на ЕЦБ в момента банките дават окуражителни сигнали за състоянието си, изплащайки предсрочно все по-голяма част от заетите от институцията средства. Тук обаче Драги предупреждава, че подобни действия могат да предизвикат увеличаване на пазарните лихвени проценти.

Поради тази причина ЕЦБ „е готова да използва всякакви инструменти, включително и нов кръг LTRO, с цел задържане на краткосрочните лихвени проценти”, обяснява банкерът.

Той обаче е категоричен, че има лимит на възможностите, с които централната банка разполага за подкрепа на възстановяването. Поради тази причина Драги отново призова правителствата на страните от еврозоната да побързат със създаването на банков съюз.

Като първа стъпка в плана за такъв, ЕЦБ трябва да поеме надзора над най-големите банки в еврозоната от следващата година. Това ще стане след провеждането на задълбочени стрес тестове, за да се идентифицира евентуален недостиг на капитал.

По този начин доверието в европейските банки ще се повиши, което „от своя страна ще понижи разходите им за финансиране и ще понижи цената на кредитите за фирмите и домакинствата”, заявява Драги.

Следващата стъпка е създаването на общ орган за преструктуриране на банки, който да може да спасява финансови институции, подложени на риск. В тази посока обаче все още има много юридически и политически препятствия, които трябва да се преодолеят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
О, със изказването си по-долу, далеч съм нямал амбицията да правя някакъв дълбок разрез на тези проблеми. Просто определени несъответствия и противоречия, които са изнесени съвсем на "повърхността" , в материали като тези в статията, са повод за мен да си правя някакви такива елементарни упражнения по формална логика и да си разкърша пръстите по клавишите ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Ти си "видял" част от обвързаността на глобализиращите! - и следствието е , че каквото решат , това става, ако маймуните имат конкретни необходимости невлизащи в плана - лъжат се че им се дават , и чрез лъжите пак се прави каквото е решено...Изобщо смисъла на оптимизирането е, да се набарват мечтите /ако няма се създават/ и да се изгражда спрямо тях плана! А неговия резултат е ВИНАГИ обратен на мечтите, защото той не е за тях, а за "чрез" тях - ползва се човешкото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
1 трл, ойро за периода '11-'12 г. По-интересното е къде банките наместиха тази ликвидност. Щатски ДЦК? Ако е така, каква икономика ще възстановяват?! Тъй и тъй на така наречените "пазарни принципи" отдавна не се обръща, кой знае какво внимание от държава и регулатори, поне да се направи следващата крачка (която има някакъв смисъл): предоставената ликвидност да се насочва към европейски книжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още