IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд на Португалия спъна либерализацията на пазара на труда

Съдът отмени поправки в Кодекса на труда, улесняващи съкращенията на работници

18:25 | 26.09.13 г.
Конституционният съд на Португалия спъна либерализацията на пазара на труда

Конституционният съд в Португалия отмени текстове от Кодекса на труда, приети през миналата година, съобщи Wall Street Journal.

Това поставя още една пречка пред правителството в Лисабон да реформира пазара на труда и да го направи по-гъвкав, а предприятията – по-конкурентоспособни, отбелязва изданието.

С поправките в закона се даде възможност на фирмите да съкращават по-лесно работните места, които са станали излишни, както и служителите и работниците, които не са способни да се приспособят към промените на работните им места.

С текстовете се даде възможност на работодателите да не се съобразяват и с трудовия стаж, когато решават кой да уволнят.

Съдът обаче реши, че мерките противоречат на Конституцията на страната, тъй като противоречат на основните принципи при освобождаването на работници.

Въпреки че решението на съда влиза в сила веднага, не е ясно какво ще стане с работниците, които са били уволнени, след като промените в кодекса станаха факт в средата на миналата година.

Правителството ще анализира решението на съда и ще коментира по-късно, съобщи говорителят Луиш Маркеш Гуедеш.

Промените в Кодекса на труда бяха поставени под съмнение и от опозиционните партии, които предупредиха, че работниците остават без защита.

Лисабон трябва да реформира пазара на труда, тъй като това условие е заложено в спасителната програма на страната на стойност 78 млрд. евро. Преди това Конституционният съд на Португалия на няколко пъти отменя мерки за икономии на правителството, които предвиждаха съкращения на заплати и пенсии в публичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още