IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще разследва корпоративното данъчно облагане в Гибралтар

Новият режим, въведен през 2010 г., изключва от облагане дивидентите, хонорарите и някои видове лихви, което вероятно облагодетелства определена група фирми

15:00 | 16.10.13 г.
ЕК ще разследва корпоративното данъчно облагане в Гибралтар

Европейската комисия (ЕК) ще разследва корпоративния данъчен режим на Гибралтар, съобщи институцията.

Брюксел ще проверява дали данъчното законодателство не облагодетелства определени категории дружества в нарушение на правилата за държавните помощи на Европейския съюз (ЕС).

Новият корпоративен данъчен режим в Гибралтар беше въведен през 2010 г. Данъчното облагане се основава на териториален принцип – облагат се доходите от всички дейности в Гибралтар.

Съществува обаче изключение, което касае дивидентите, хонорарите и някои видове лихви. Те не подлежат на облагане, без значение от мястото на източника на дохода.

През юни 2012 г. Испания подаде жалба в Еврокомисията. Мадрид твърди, че Гибралтар продължава да дава избирателно предимство на офшорни компании.

Комисията проведе предварително изследване и смята, че е възможно да е оказана някаква форма на държавна помощ. Освен това Брюксел не е установил правните основания за тези изключения, освен за дивидентите, при които целта е да се избегне двойното данъчно облагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още