IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия няма да преструктурира дълга си по гръцкия модел

Ако анализираме какво стана в друга страна, която опита да преструктурира дълга си, то там положението се влоши, заяви финансовият министър

21:19 | 23.10.13 г.
Португалия няма да преструктурира дълга си по гръцкия модел

Португалия няма да преструктурира държавните си задължения, нанасяйки загуби на кредиторите, както стана в Гърция. Това заяви португалският финансов министър Мария Луиш Албукерке, цитирана от Франс прес. По думите ѝ това обаче това "не решава никакъв проблем".

"Евентуално преструктуриране на дълга на решава никакъв проблем", каза тя пред парламентарна комисия, пише БТА. Според финансовия министър "невръщането на част от дълга не е пътят за нови кредити с цел да се постигне подобрение" на ситуацията в Португалия, която ползва международна финансова помощ.

"Разбира се, това е възможен избор, но ние сме дълбоко убедени, че той ще донесе много повече страдания на португалците, отколкото да съдейства за оздравяването на бюджета, който подготвяме", подчерта министърът на финансите на Португалия.

"Ако анализираме какво стана в друга страна, която се опита да преструктурира дълга си, то там положението се влоши", коментира Албукерке, имайки предвид Гърция. Кредиторите на Гърция приеха през пролетта на 2012 г. намаляване на дълга с над 100 млрд. евро, за да се даде глътка въздух на тази страна.

По-рано икономическият министър на Португалия Антонио Пирес де Лима увери, че страната ще направи всичко възможно, за да избегне необходимостта от още един международен спасителен заем.

"Ние правим каквото е необходимо, понякога за сметка на много вътрешни разходи", заяви де Лима, който зае поста през юли. "Поели сме сериозен ангажимент, който почти се е превърнал в мания, да възстановим нашия суверенитет. Това ще бъде възможно единствено, ако приключим тази програма за помощ до 2015 г.", допълни още той.

Изказванията си де Лима прави, след като министър-председателят на Португалия Педро Пасош Коелю описа бюджета на страната за 2014 г. като "последната саможертва“", която трябваше да бъдат изпълнени в замяна на спасителните заеми, отпуснати от международните кредитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още