IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия планира да продължи с опитите да свие публичните разходи

В проектобюджета за 2014 г. са заложени намаления на заплатите в публичния сектор и пенсиите, въпреки че Конституцонният съд вероятно пак ще ги стопира

10:57 | 16.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Португалия планира да продължи с опитите да свие публичните разходи

Правителството на Португалия е подготвило тежък проектобюджет за следващата година в опит да избегне нова спасителна програма, след като излезе от сегашната в средата на следващата година, съобщава FT.

Предвиждат се допълнителни съкращения на публичните разходи, включително 12% понижение на заплатите в публичния сектор. Мерките са насочени към възвръщането на доверието на инвеститорите и подготовка за връщането на страната на пазарите.

Възможно е обаче Конституционният съд на Португалия да отмени някои от мерките за икономии, което застрашава изпълнението на бюджетните цели, договорени с кредиторите на страната. Съдът вече на няколко пъти отменя законови разпоредби за намаляване на заплащането в публичния сектор и на пенсиите.

Европейските власти и Международният валутен фонд (МВФ) настояват Лисабон да продължи да се придържа към бюджетните цели и да свие дефицита до 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2014 г. от 5,5%, колкото се очаква да бъде дефицитът през тази година. Португалия се опита, но не успя да договори облекчение на целите.

Все пак кредиторите одобриха заложеното намаление на корпоративния данък от 25 на 23% като мярка в подкрепа на бизнеса и възстановяването на икономиката. Плановете на правителството са да намали корпоративния данък до 19% през следващите 3 години.

Управляващата коалиция разполага с мнозинство в парламента, което гарантира приемането му, но някои мерки може би ще се сблъскат със законови предизвикателства, посочва изданието. Социалистите вече изразиха опасенията си дали някои от мерките отговарят на основния закон на страната.

Финансовият министър на Португалия Мария Луиш Албукерке коментира, че управляващата коалиция е уверена в законосъобразността на проектобюджета и не е подготвила „план Б“. Тя увери, че ако някоя от мерките бъде обявена за противоконституционна, ще бъде заменена от алтернативни, за да се гарантира изпълнението на бюджетната рамка.

Правителството планира да намали държавните пенсии за вдовците, които получават над 2 хил. евро на месец. Много е възможно точно тази мярка да бъде отменена от Конституционния съд, който вече блокира предвидени съкращения на плащанията към служителите в публичния сектор.

Премиерът Педро Пасош Коельо обаче настоява, че заплатите, пенсиите и социалните помощи трябва да бъдат орязани, тъй като съставляват 75% от публичните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още