IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд в Португалия пак препъна реформата в публичния сектор

Съдът спря плановете на правителството за мащабни съкращения на държавни служители

22:01 | 29.08.13 г. 8
Конституционният съд в Португалия пак препъна реформата в публичния сектор

Конституционният съд на Португалия за пореден път осуети плановете на правителството да съкращава държавни служители като част от мерките за строги икономии, наложени от кредиторите на страната, предаде АП.

Агенцията припомня, че Лисабон реши да включи хиляди чиновници в специални програми за преквалификация. За период от 18 месеца държавните служители ще получават по-ниски заплати и ще придобиват нови знания и умения. Ако след изтичането им те не бъдат пренасочени към други работни места, се предвижда да бъдат съкратени.

В момента законът в страната забранява съкращаването на държавни служители, освен при изключителни случаи. Поради тази причина работата в публичния сектор в Португалия е особено желана, защото обикновено е за цял живот, което дава значително по-голяма сигурност.

Конституционният съд обаче отново блокира опитите за свиване на раздутия публичен сектор, като постанови, че мярката е противоконституционна, защото нарушава гаранциите за сигурността на работните места и принципа на доверие между работодател и служител.

Преди няколко месеца Конституционният съд в Португалия спря плановете на правителството да ореже бонусите за чиновниците, заплатите в публичния сектор и пенсиите с мотива, че мярката дискриминира част от обществото.

Управляващите в Лисабон се опитват да свият бюджетния дефицит до 4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващата година. Ситуацията обаче демонстрира колко й е трудно на страната да реформира трудовия пазар. Заради юридически пречки бяха блокирани и още няколко мерки за намаляване на дълга.

Очаква се Конституционният съд да се произнесе и по още един закон, с който се удължава работното време на държавните служители от 35 до 40 часа седмично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
Biso
преди 10 години
Много хора явно не разбират, че първо трябва да има бизнес и граждани, които да плащат данъци и тогава да има администрация, която да се издържа от събраните средства и да е в услуга на обществото! Държавната администрация не е самодостатъчна и не съществува сама за себе си!Отказвайки да прозре горното, португалския съд просто отлага неизбежното а и ще се получи ефекта на "снежната топка".И нещата не опират до либерализъм, капитализъм или комунизъм!Трябва да има приходи, за да има разходи - математика от втори клас!Някой ще каже, че може и с дефицит! Да, може, но до време! И дефицит за стимулиране на икономиката, а не за стимулиране на администрацията! Администрацията няма да произведе и един кламер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
Sakamano
преди 10 години
Не, не го схваща и едва ли някога ще го разбере.Въпреки че се асоциират с работническата класа, социалистите всъщност ненавиждат да работят. За тях трудът е мъчение и унижение. Те не разбират как може човек сутрин да стане с желание на работа и вечер да се върне удовлетворен от това което е свършил. Затова гледат все на баницата мекото - я на държавна службица да се уредят, я в някой профсъюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Напротив схваща го и му харесва. Чичко Кейн иска нацията да се опъва пред телевизора цял ден и да получава парички по сметката без да си мръдне пръстчето. Да живее Социалкоминузма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Кейн,ти това прочете ли го:"Поради тази причина работата в публичния сектор в Португалия е особено желана, защото обикновено е за цял живот, което дава значително по-голяма сигурност."Или за всички ще е така или за никой. Обратното си е чиста дискриминация! Не разбирам как не го схващаш?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Аз пък не мога да разбера как никой в Португалия не вижда, че дискриминацията е точно в обратната посока - държавните служители имат привилегии, които служителите в частния сектор нямат. Което си е дискриминация пар екселанс! И да се твърди, че съкращаването на държавни служители е дискриминация е просто върха на наглостта и безочието. Направо немея как недържавния сектор в Португалия може да търпи подобно отношение. Тия съдии до един трябва да бъдат изметени и овъргаляни в перушина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
kane
преди 10 години
Българите са се оживотинчили с тази либерализация/опън-/на/нацията ниЖалко еЖалко е колко на какво превърнаха сънародниците ми..сякаш са клонирали глупащината у нас..тъжноиначе за статиятаУчудвам се че все още по света има съд който да правораздава в полза на хората, семействата, децата, родителите им, чиновници и т.н.... смятах че калитала-измъ е завзел и купил и последния монарх/разбирай съвременен съдия...особенно пък конституционеночаквам скоро драстични промени в този съдФашизмъ викаги казва тежката си дума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 10 години
Гнусни нацийки!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
kefala
преди 10 години
Значи на пазара цените могат да падат,на чиновнико заплатата,не!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още