IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата стъпка на ЕЦБ вероятно ще е отпускането на дългосрочни заеми

Според експерти това ще се случи през първото или второто тримесечие на 2014 г., а не през декември тази година

12:14 | 18.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Следващата стъпка на ЕЦБ вероятно ще е отпускането на дългосрочни заеми

Неочакваното понижаване на основния лихвен процент на Европейската централна банка няма да бъде последвано от ново наливане на ликвидност във финансовата система, смятат експерти. Според по-голямата част от анкетирани икономисти следващата стъпка най-вероятно ще бъде отпускане на дългосрочни заеми и ще се случи през първото или второто тримесечие на 2014 г., а не през декември тази година, пише Bloomberg.

Изненадващия ход на ЕЦБ да понижи основния си лихвен процент до 0,25% стана причина за спекулации в икономическите среди относно това доколко далеч са готови да стигнат управляващите, ако инфлацията, която вече е много под желаната, се понижи още или възстановяването на икономиката се забави.

ЕЦБ изработва програми, които да поддържат вливането на пари в банките и по този начин да предотвратят парично свиване когато приключи първият цикъл от дългосрочни заеми в началото на 2015 г. Предприемането на нови мерки за запазване на ликвидността обаче може да повлияе на дългосрочните операции по рефинансиране с фиксирана или плаваща лихва, падежите, правилата за управлението на парите от банките. Друг възможен ход е промяна в изискванията за резерва и допълните гаранции на банките или прекратяването на операции, костващи ликвидност.

„За да има ефект от паричната ѝ политика, ЕЦБ трябва да я продължи до следващото ниво“, смята Стивън Бароу, икономист в Standart Bank Plc в Лондон. „Тя помогна за спасяването на много банки и държавни облигации чрез своите инструменти и следващото предизвикателство пред нея е да предотврати дефлация в еврозоната“. Главният икономист в ЕЦБ Петер Прат каза пред Wall Street Journal, че управляващите са готови да предприемат всички мерки за осигуряването на стабилност на цените. Според думите му засега няма нужда от допълнителни стимули, но е възможно да започне придобиване на активи.

Николас Спиро, директор на консултантската агенция Spiro Sovereign Strategy, каза, че ЕЦБ ще бъде поставена под „огромен натиск“, ако се наложи да свали основния си лихвен процент под нула с цел да „вкара по-евтини пари“ на финансовите пазари при положение, че условията в еврозоната се влошат значително.

Банкерите оставиха лихвения процент за търговските кредитори, държащи прекомерни количества пари в ЕЦБ на нула, тъй като последиците от придаване на отрицателна стойност не могат да бъдат предвидени. От една страна този ход може да окуражи банките да заемат пари на компании и домакинства вместо да ги държат в централната банка. Но от друга би могло да навреди на доходността им, тъй като те могат да се окажат неспособни да последват ЕЦБ при отрицателни стойности. В резултат от това разликата между процента, който банките удържат за заеми и този, който плащат за депозити ще се заличи.

„Икономическите перспективи пред еврозоната остават слаби, инфлационният натиск също. Следователно ЕЦБ ще остане под сериозно напрежение при облекчаване на паричната политика“, каза Дънкан де Врие, икономист в NIBC Bank NV. „Въпреки че ЕЦБ все още може донякъде да понижи лихвените проценти и да осигури допълнителна ликвидност на пазарите, ние трябва да сме подготвени за всичко“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 10 години
Е Ц Б трябва да продължи да действа решително Следващата важна стъпка е да почне да издава еврооблигации и да заменя националните облигации с еврооблигации Това ще облекчи финансовото състояние на страните от периферията на Европа и ще ги прати към разтеж и ще гарантира на инвеститорите че ще си получат парите Въпрос на време е Е Ц Б да го направи но ако го направи по-бързо ефектът ще бъде по голям и загубите по малки Решителните деиствия на Е Ц Б могат да направят Европа водещата икономическа сила в света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още