IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците почиват най-много, но не смятат, че е достатъчно

Въпреки че са недоволни от продължителността на платения си отпуск, европейците масово проверяват служебните си имейли докато са във ваканция

17:21 | 21.11.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Европейците почиват най-много, но не смятат, че е достатъчно

Европейците се радват на най-дълъг платен отпуск, но смятат, че платената им почивка е недостатъчна, сочат данните от последното проучване на Expedia, цитирани от CNBC.

За целите на проучването са анкетирани над 8 500 души от 24 държави на 5 континента.

Резултатите сочат, че работниците във Франция разполагат с 30 дни отпуск годишно и ги ползват всички, но 90% от анкетираните французи заявяват, че платената им почивка не е достатъчна.

В Дания също е установено, че платеният отпуск достига 30 дни, като ефективно се ползват 29 от тях. На италианците се полагат 28 дни, от които те обикновено ползват около 20, а на британците – 25.

Същевременно в САЩ платеният отпуск достига около 14 дни, от които работниците ползват средно около 10. Същевременно обаче само 59% от анкетираните американци не се чувстват удовлетворени от платената си почивка.

В Азия, където здравата работа е дълбоко залегнала в културата, не е учудващо, че платените отпуски са най-кратки, а и самите работници почти не ги ползват. В Тайланд например работниците получават средно по 11 дни годишно, но се възползват от около 8. В Малайзия от полагаемите се 12 дни средно се ползват около 10. В Япония платеният отпуск достига 18 дни, но също се ползват само около 7. В Южна Корея отпускът е 10 дни, но отново се ползват 7.

Резултатите от изследването сочат още, че в някои азиатски държави платеният отпуск изобщо не означава, че служителят не върши никаква работа.

Въпреки че са недоволни от продължителността на платения си отпуск, европейците масово проверяват служебните си имейли докато са във ваканция. Британците и датчаните обаче са изключение – само 46% от тях следят служебната си кореспонденция срещу 93% за цяла Европа и 94% за Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Обичам ЕвропаМразим фашизма, капитализма и алчните психопати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Обичам ЕвропаМразим фашизма, капитализма и алчните психопати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
в БГ-то се работи най-много за най-малко пари и БГейците не са доволни, ама на кой му пука?.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още