IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги настоява за единен механизъм за преструктуриране на банки

Председателят на ЕЦБ иска правилата за спасяване и закриване на банки да се задействат максимално бързо

16:09 | 22.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Драги настоява за единен механизъм за преструктуриране на банки

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги призова за бързо приемане на единни правила за спасяването и закриването на банки в еврозоната, съобщава New York Times.

Драги настоява правилата да се задействат без преходни периоди и призова финансовите институции да се възползват от времето до публикуването на резултатите от стрес тестовете, за да подобрят капиталовата си база.

„Подкрепям прилагането на инструмента да започне преди 2018 г. Колкото по-скоро, толкова по-добре“, коментира Драги.

Що се отнася до органа, който да се занимава с преструктурирането на банките, според Драги кредиторите на финансовите институции трябва да имат съществена роля в процеса.

Европейските банки започнаха нова серия от проверки на балансите на банките, за да тестват способността им да издържат на бъдещи сътресения. След критиките за твърде либералните тестове от 2010 и 2011 г., този път при проверката са заложени строги критерии, тъй като според политиците това е последният шанс за възстановяване на доверието към банковия сектор на еврозоната.

Марио Драги коментира днес, че банките са подобрили значително балансите си и са повишили капитала и провизиите. Той призова финансовите институции да продължават процеса.

Той обаче допълни, че не всички банки имат възможност да наберат частен капитал, поради което те трябва да имат на разположение и публични фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още