IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масови протести се проведоха в Германия заради преструктурирането на EADS

Работниците на компанията настояват политиците да съдействат за запазването на работните места

22:36 | 28.11.13 г. 1
<p>
	Над 20 хил. работници на компанията излязоха на протест. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Над 20 хил. работници на компанията излязоха на протест. Снимка: Ройтерс

Повече от 20 хил. работници в EADS излязоха на протест днес заради плановете за преструктуриране на компанията, които вероятно ще доведат до съкращаване на хиляди работни места, предаде Ройтерс.

Протестите се проведоха в 30 града в страната.

“Това е ясно предупреждение , че служителите на EADS няма да приемат решения, взети в тяхна вреда и зад гърба им”, коментира Рюдигер Лютен, ръководител на Европейския работнически съвет и представител на синдиката IG Metall.

EADS, в която дял имат френското и германското правителства, планира да обедини военното и космическото си подразделения, както и да продаде някои операции.

Подробности за процеса по преструктуриране ще излязат на 9 декември. Синдикатите настояват обаче плановете да се обсъдят със служителите и работниците на компанията.

EADS има около 140 хил. служители по целия свят, от които около 50 хил. са в Германия.

Най-уязвим е заводът в Манчинг, Бавария, тъй като зависи от поръчките на Eurofighter. В момента обаче правителствата масово свиват бюджетите си за отбрана.

Синдикатът IG Metall заяви, че е готов да преговаря с ръководството на компанията, но ако не се стигне до споразумение, предупреди, че ще организира още стачки. От организацията призовават политиците да помогнат за запазването на работните места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Ххаха, и как по точно другарчета ? Закво им е юрофайтър, като бедни, болни и неграмотни протестиращи на всякъде по света могат да бъдат усмирявани с примитивни технологични средства ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още