IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България продължава да е лидер в ЕС по дял на населението в риск от бедност

Увеличава се делът на европейското население, застрашено от бедност и социално изключване

14:41 | 05.12.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
България продължава да е лидер в ЕС по дял на населението в риск от бедност

България продължава да е номер едно в Европейския съюз (ЕС) по дял от населението, живеещо в риск от бедност и социално изключване, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за 2012 г.

През миналата година 49,3%, или 3,6 млн. души, от българите са били в риск от бедност и социално изключване. През 2011 г. делът им е бил 49,1%, а през 2008 г. - 44,8%.

Делът на населението в риск от бедност след социалните трансфери през миналата година е бил 21,2%, сочат данните на Евростат. Сериозни материални затруднения са изпитвали 44,1% от българите. Над 12% от населението на възраст до 59 години пък е живяло в домакинства, засегнати от трайна безработица.

Делът на застрашените от бедност граждани на целия ЕС вече приближава 25 на сто, което е 124,5 млн. души. След социалните трансфери 17% от населението е било в риск от бедност и социално изключване през миналата година. Близо 10 на сто са страдали от тежки материални лишения, а 10,4 на сто са от домакинства, садегнати от трайна безработица.

След нас в негативната класация е Румъния – 42% от населението на страната е било в риск от бедност и социално изключване през миналата година. Следват Латвия – 37%, и Гърция – 35%.

Най-нисък е рискът от бедност и социално изключване в Холандия (застрашени са били 15% от населението), Чехия (също 15%), Финландия (17%), Швеция и Люксембург (по 18%).

Рискът от бедност след социалните трансфери е най-висок в Гърция, Румъния, Испания, България и Хърватия, а най-нисък – в Холандия, Чехия, Дания, Словакия и Финландия.

България, Румъния, Латвия и Унгария са шампиони по дял на населението в сериозни материални лишения (невъзможност да си плащат сметките, да отопляват адекватно жилището си или да си позволят едноседмична ваканция). Най-нисък е делът на населението, живеещо в материални лишения, в Люксембург, Швеция, Холандия, Дания, Финландия и Австрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"Па ние се върнахме в 1945 г. бре!"=============================Понеже знам че нямаш нищо против да доуточнявам, Връщането на жизнения стандарт ще е на нивото от около 1900г...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 10 години
България, Румъния, Латвия и Унгария са шампиони по дял на населението в сериозни материални лишения (невъзможност да си плащат сметките, да отопляват адекватно жилището си или да си позволят едноседмична ваканциянали гърция фалира?нали щяха да са по зле дори от нас?нали сметките ни били бон жур?те дължали милиарди а ние сме отли4ници и сме най-зле как ства тва не знам...явно лошите са добре а добрите зле гърците хубаво го насвяткаха на меркел 4е ще им подари едни 300млрд евра инак европата се изпарява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
"През миналата година 49,3%, или 3,6 млн. души, от българите са били в риск от бедност и социално изключване. През 2011 г. делът им е бил 49,1%, а през 2008 г. - 44,8%"***********************************************Хааахахаха! Епа нали миналата година бехме отличниците на ЕС бре? Нали се изреди тука целата ЕНП да тупа по гърбината Боце колко сме супер! Щом ние сме били отличници и са ни давали за пример, представям си къде отива тоя ЕС...! хахаха! 50% от населението е в състояние на перманентна МИЗЕРИЯ! Имате ли идея какво означава това? Това и в Сирия го нема бре, европейциии! Па ние се върнахме в 1945 г. бре! *** еврофъшкията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още