IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия очаква да излезе от спасителната си програма на 17 май

Ще трябва да се преборим с периода на строги икономии, заяви високопоставен държавен служител

14:26 | 15.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Португалия очаква да излезе от спасителната си програма на 17 май

Португалия е уверенa, че ще излезе от своята спасителна програма на 17 май. Въпреки това пътят за постигане на икономическо възстановяване все още е дълъг, заяви пред CNBC португалският държавен секретар по европейските въпроси.

"Ние сме много уверени, че ще успеем да излезем от програмата", заяви Бруно Масаеш. По думите му обаче страната ще трябва да се пребори с периода на строги икономии.

"Това е един много труден процес и в действителност аз не съм сигурен, че искам да говоря за успех. Безработицата все още е много висока и хората страдат много от процеса, но ние направихме това, което е необходимо", допълни той.

Масаеш посочи, че той и правителството са уверени, че Португалия ще излезе от спасителната си програма на 17 май. Въпреки това той уточни, че конкретните условия по прекратяване на външната помощ все още са неизвестни.

"Важно е да се анализират очакванията за растежа през 2014 г., за да разберем дали нашето икономическо възстановяване е устойчиво и трайно, или не", коментира още Бруно Масаеш.

Коментарите на Масаеш дойдоха, след като Португалия една от най-силно засегнатите от кризата страни в еврозоната – продължава стремежа си да докаже, че вече не се нуждае от международна финансова помощ.

Страната бе принудена да поиска помощ от Международния валутен фонд и Европейския съюз поради невъзможността да обслужва задълженията си на международните пазари.

Председателят на португалската агенция за публични задължения Жоао Морейра Рато заяви, че Лисабон е доволен от постигнатата доходност по последните пласирани дългови книжа. Последният търг на 5-годишни облигации от миналата седмица бе първият за страната в последните осем месеца.

През ноември португалското правителство одобри бюджета си за 2014 г., който включва по-строги съкращения на разходите. Очакванията са, че икономика на Португалия ще отчете спад от 1,8 на сто за 2013 г. За настоящата година обаче е предвиждан ръст от 0,8 на сто, който ще бъде последван от покачване от 1,5% през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"продължава стремежа си да докаже, че вече не се нуждае от международна финансова помощ." - Ами тя точно това е перфектна игра по свирката на печатащите!! :))))))))))))))) - Те ти спират парите, пък ти ИМ доказваш че можеш да се оправиш сам /ПО ТЕХНИТЕ ПРАВИЛА/!!!Можеш да докажеш каквото и да е САМО ако смениш правилата!! Запазвайки правилата и наблягайки на чувства, или показваш колко си *** или КУПЕН /първото определя само по-ниска цена!/... за да смачкаш всички под теб които зависят от процеса /целокупния народ, който УЖ представляваш/ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още