IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия планира да ореже субсидиите за ВЕИ-сектора

Намалението обаче няма да направи тока по-евтин, предупреди енергийният министър Зигмар Габриел

13:42 | 20.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия планира да ореже субсидиите за ВЕИ-сектора

Германското правителство ще обсъди намалението на държавните субсидии за производителите на електричество от възобновяеми източници. Мярката обаче няма да доведе до намаляване на цената на електричеството, а ще финансира скъпото решение на страната да се откаже от ядрената енергетика, коментира германското издание The Local.

Идеята за орязването на държавната помощ за сектора ще бъде дискутирана до края на месеца по време на правителствено заседание.

Отпускането на държавни субсидии за соларните и вятърните паркове, както и за производители на електричество от биомаса и биогаз, доведоха до най-високите цени на електрочеството в цяла Европа, коментира преди време новия енергиен министър на Германия Зигмар Габриел. Ако идеята му бъде одобрена, от 1 август помощите за сектора ще бъдат намалени.

„Намаляване на цената на тока няма да има, но най-накрая ще сложим спирачки на поскъпването му“, коментира Габриел в интервю за държавния телевизионен канал ZDF.

За новите вятърни паркове субсидията ще бъде намалена, а за производството на биогаз държавна подкрепа на практика няма да има. От следващата година производителите на електричество от възобновяеми източници ще бъдат принудени и да излязат на свободния пазар, допълва още The Local.

Идеята вече получи сериозни критики от екологичните организации и опозицията в Бундестага. Лидерът на „Зелените“ Симоне Петер коментира, че намаляването на субсидиите ще застраши изпълнението на плановете за отказ от ядрената енергетика, решение взето именно от Ангела Меркел през 2011 година. Тогава, след аварията във Фукушима, Германия обяви, че затваря всички свои ядрени централи до 2022 година. 

Плановете на правителството бяха до 2050 година 80% от използваната енергия да бъде от възобновяеми източници. В момента този процент е 25.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Андрей Любенов
преди 10 години
Здравейте,къде е лъжата според Вас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
TonyZ
преди 10 години
Стига сте ЛЪГАЛИ хората бе.Тази медия и тя ли е на Пеевски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още