IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея отчете най-силния си растеж от три години през 2013 г.

БВП на страната през миналата година е нараснал с 2,8%, като ръстът за последното тримесечие на годишна база е 3,9%.

10:05 | 23.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Южна Корея отчете най-силния си растеж от три години през 2013 г.

Икономическият растеж на Южна Корея през 2013 г. е най-силният от три години заради износа, обяви централната банка на страната, цитирана от сайта globalpost.com. За цялата минала година четвъртата икономика в Азия отчита ръст от 2,8% след растежа от 2% в предходната година. 

БВП на страната през последната четвърт на 2013 г. се е повишил с 0,9% на тримесечна база спрямо ръста от 1,1% през третото тримесечие на миналата година. На годишна база растежът за четвъртото тримесечие е 3,9% след 3,3% за третото.

„През миналата година износът запази солидния си растеж, частното потребление е продължило да расте, а инвестициите в строителството силно са се възстановили“, се казва в изявлението на централната банка.

Износът, който отговаря за около половината от БВП на Южна Корея е нараснал с 2% през последното тримесечие спрямо предходното след спада от 1,3% през третото. Частното потребление се е повишило с 0,9% през четвъртото тримесечие след ръста от 1% в третото. Инвестициите в строителство са се свили с 3,8% през последното тримесечие след разширение от 3,2% в предходното.

Централната банка запази прогнозата си за растежа на икономиката през тази година на ниво от 3,8%, като намали очакваната инфлация до 2,8% от предишната прогноза за 2,5%.

През януари централната банка задържа основната си лихва на нивото от 2,5% за осми пореден месец, след като местната икономика се възстановява в условията на ниска инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още