IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските инвестиционни банки изпратиха най-лошия си януари от 2004 г.

Спадът контрастира с очакванията на сектора от края на миналата година

11:08 | 05.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските инвестиционни банки изпратиха най-лошия си януари от 2004 г.

Обезпокойтелни новини сюрпризираха инвестиционните банкери в Европа в началото на годината. Браншът изпрати най-слабият си януари в последното десетилетие, след като намаляващите приходи притиснаха компаниите да ограничат разходите.

Постъпленията от организиране на сливания, отпускане на заеми и продажби на акции и облигации в Европа, Близкия Изток и Африка спаднаха с 22 на сто до 1,58 млрд. долара, сочат данните на базираната в Ню Йорк изследователска компания Freeman & Co. За сравнение, в САЩ бе отчетено отстъпление с 19% до 2,5 млрд. долара – най-ниското ниво от 2011 г, съобщава Bloomberg.

През първия месец на 2014 г. банките в Европа се бориха както с продължаващите проблеми в икономиката, така и със силните разпродажби в развиващия се свят. Слабото представяне може да накара банките да съкратят работни позиции за трета поредна година.

"Това не предвещава нищо добро", заяви Пол Врувс от ING Investment Management в Хага, Холандия. "Малко вероятно е това тримесечие да бъде силно, от което инвестиционните банки се нуждаят. Те вече са под натиск за свиване", допълни той.

Спадът през януари контрастира с очакванията на банкерите от края на миналата година. Прогнозите тогава бяха, че икономическото възстановяване в Европа, особено във Великобритания, ще доведе до подобрение на инвестиционното банкиране през настоящата година.

Индексът Stoxx Europe 600 добави 17 на сто през 2013 г., което накара компаниите да планират първични публични предлагания. Ирландия – една от най-тежко пострадалите страни в региона – пък се завърна успешно към пазара на облигации, сигнализирайки, че най-лошото от европейската дългова криза вероятно е в миналото.

Обемът на обявените през януари в Европа сливания отстъпи с 11 на сто до 55 млрд. долара – най-ниското равнище от 2010 г. насам според данните на Bloomberg. Сливанията в САЩ пък нараснаха с повече от 35 на сто до 95 млрд. долара.

Таксите от организиране на синдикирани заеми са спаднали с 83 на сто на Стария континент, Близкия Изток и Африка до 47 млн. долара през януари, докато продажбите на облигации са се смъкнали с 14% до около 802 млн. долара.

Разчетите на таксите от страна на Freeman & Co се основават на извършени транзакции, събрани от Thomson Reuters. Те изключват постъпленията от търговия, капиталовите печалби или загубите от ценни книжа, лихви или производни.

Повече за ситуацията на Стария континент вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Трябва задължително да се "разреши" на банките да фалират! Това ще спаси потребителите и света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още