IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa се сдоби с нов главен изпълнителен директор

Карстен Спор ще направлява авиокомпанията в следващия кръг от опити за преструктуриране на дейността

16:28 | 07.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Смяната на ръководството идва в труден момент за компанията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Смяната на ръководството идва в труден момент за компанията. Снимка: Ройтерс

Карстен Спор е новият главен изпълнителен директор на Deutsche Lufthansa AG. Той ще направлява авиокомпанията в следващия кръг от опити за преструктуриране, пише Wall Street Journal.

47-годишният Спор ще замени Кристоф Франц, който напуска през май тази година, за да оглави швейцарската фармацевтична компания Roche Holding AG. Въпреки че имената на мнозина се спрягаха за следващия шеф на немската авиокомпания, именно за Спор се считаше, че има най-големи шансове. Той работи в Lufthansa от 1994 г., а през 2011 г. влиза в Борда на директорите.

Смяната на ръководството идва в труден момент за компанията. Подобно на други утвърдени превозвачи и печалбата на най-голямата авиокомпания в Европа, що се отнася до брой пътници, спадна заради по-високите цени на горивата. Lufthansa страда и от нарастващата конкуренция на нискобюджетните авиокомпании като Ryanair Holdings PLC и easyJet PLС и на международните самолетни компании, извършващи презокеански полети.

Lufthansa прехвърли много от своите полети на къси разстояния на своето нискобюджетно поделение Germanwings с цел да намали разходите. Въпреки това немската компания все още се опитва да се пребори с конкуренцията на нискотарифните авиокомпании.

Спор заема поста в най-критичния момент. Lufthansa се намира по средата на своя интензивен план за преструктуриране, ръководен от Франц. За да може авиокомпанията да поднови автопарка си, без да трупа твърде много дългове, Франц предприе план, чийто основен фокус пада върху дългосрочната рентабилност.

Lufthansa съкрати много свои служители и реши да аутсорсва хиляди други работни места. Ръководството ѝ обеща да намали оперативните разходи с 1,5 млрд. евро до 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още