IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rio Tinto отчете силна годишна печалба

Съкращаването на разходите е вдигнало печалбата на добивната компания с 10%

13:40 | 13.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Rio Tinto отчете силна годишна печалба

Втората най-голямата добивната компания в света – Rio Tinto Group, обяви, че печалбата ѝ за 2013 г се е увеличила с 10%, задминавайки прогнозите на експертите. Ръстът е дошъл благодарение на план за намаляване на разходите, който е подобрил доходността, предава Bloomberg.

Основната печалба на австралийската компания е достигнала 10,2 млрд. долара, спрямо 9,3 млрд. година по-рано. Нетната печалба се е покачила до 3,7 млрд. долара, след като през предходната година компанията отчете загуба от 3 млрд.

Rio Tinto отчете рекордно производство на желязна руда, боксит и въглища през 2013 г.

Назначеният преди 13 месеца изпълнителен директор Сам Уолш започна да съкращава разходите в отговор на критиките на инвеститорите, че големите минни компании харчат прекалено много за придобивания и разширяване на бизнеса си, което сваля цените на благата и подкопава печалбата.

„Тези резултати са отражение на напредъка, който постигаме в прекрояването на бизнеса ни и са показателни за това как изпълняваме ангажиментите си за подобряване на представянето на компанията, на балансовия отчет и на дивидентите за акционерите“, каза Уолш в изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още