IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животът в еврозоната е най-скъп в Гърция

Причината е в голямата разлика между цените и доходите

16:32 | 13.02.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Животът в еврозоната е най-скъп в Гърция

Гърция e държавата с най-скъп живот в еврозоната. При минимална заплата от 586 евро, южните ни съседи харчат почти 11% от месечната си заплата за храна.Това е три пъти повече, отколкото потребителите в другите европейски държави, показва доклад на Европейската комисия.

Нивото на цените на стоките в Гърция не е най-високото във валутния блок, но то не е съобразено с драстичното намаляване на доходите, което е в ход през последните три години. Гърците например печелят три пъти по-малко от гражданите в Люксембург, но млякото се продава на една и съща цена и двете държави.

За някои основни стоки като мляко, масло, яйца и кафе в южната ни съседка плащат най-много в сравнение с всички от еврозоната. В Холандия например цената на същите продукти е 3,7% от минималния месечен доход, който е 1478 евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Всеки раборещ изпълнява това за което му плащат!А по работата /резултата/, можеш да разбереш за какво му плащат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Джорналя!Няма ли ,най-после да обърнете внимание и на собствената си страна,на собствения си народ.На гърците им опростиха над 100 милиарда евро!!!Имате ли представа каква сума е така.След всички "реформи",клетите гърци имат минимална заплата три пъти по-голяма от тази в България и плащат за храна...11% от заплатата си.Какъв ужас.То не е,както в просперираща България,в която българинът,при три пъти по-малка заплата,харчи над 60% за храна.Ама,това не е никаква новина.Това се отнася за *** извън еврозоната,на който *** не е опростено дори едно евро.НЯМА ЛИ,НАЙ-ПОСЛЕ ДА ПОГЛЕДНЕТЕ КЪМ НАРОДА СИ,ИЛИ ГОСПОДАРИТЕ ВИ,НЕ ВИ ПОЗВОЛЯВАТ ТОВА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още