IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители в Кипър излязоха на протест срещу приватизацията

Раздържавяването ще обхване телекомуникациите, пристанищата и електроснабдяването

14:39 | 14.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Служители в Кипър излязоха на протест срещу приватизацията

Стотици служители в Кипър излязоха на стачка днес срещу планирана от държавата приватизация на телекомуникациите, електроснабдяването и пристанищата.

Протестната акция започна на обяд и ще продължи до полунощ, а демонстрантите заплашват да прекъснат електрозахранването.

Против мерките се обявиха работниците от три засегнати от случващото се дружества. На фона на всичко това безработицата в страна достигна рекордните 17%.

Това е първата толкова голяма стачка след като Кипър прибегна до международния заем в размер на 10 млрд. евро, за да избегне фалит. Заемът е част от плана за спасяване на страната, но в замяна тя беше принудена да ликвидира една от основните си банки и да преструктурира друга. Тези решения доведоха до загуби на вложените между 47,5% и 100% от активите.

Властите на острова се ангажираха и със задължителната приватизация и драстични бюджетни съкращения.

Кипърският парламент трябва да приеме законодателната рамка за приватизацията на острова през април, за да получи следващия транш от 236 млн. евро заем от представителите на кредиторите.

На 13-и февруари правителството одобри „пътна карта“ за приватизация на държавната собственост. Споразумението обаче извади наяве дълбоки противоречия в управляващата коалиция.

Подробности за случващото се Кипър вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още