IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Swiss Re скочи с 52%

Данъчно облекчение и по-малко изплатени обезщетения подкрепиха финансовия резултат на втората по големина презастрахователна компания в света

16:57 | 20.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тримесечната печалба на Swiss Re скочи с 52%

Swiss Re Ltd. - втората по големина презастрахователна компания в света – увеличи размера на дивидента, който ще плати на своите акционери през 2013 г., след като печалбата й за четвъртото тримесечие надмина пазарните очаквания, пише Bloomberg.

Нетната печалба на Swiss Re за четвъртото тримесечие на миналата година скочи с 52% до 1,21 млрд. долара заради данъчно облекчение. Дванадесетте анкетирани от Bloomberg анализатори очакваха печалба от средно 796,5 млн. долара.

Поделението на Swiss Re за животозастраховане и здравно застраховане отчете загуба от 19 млн. долара през последните три месеца на 2013 г. Година по-рано поделението бе на печалба от 95 млн. долара, след като трябваше да увеличи резервите си с 369 млн. долара заради колебливото представяне на компанията в Австралия, където бушуваха редица природни бедствия.

Swiss Re планира изплащането на специален дивидент от 4,15 шв. франка (4,68 долара) на акция. Сумата е с 4 на сто по-висока от дивидента, платен през последното тримесечие на 2012 г. Швейцарският концерн вдига и годишния си дивидент – от 3,50 франка през 2012 г. до 3,85 за 2013 г.

Капиталът на презастрахователното дружеството е повече от изискуемите 10 млрд. долара за покриване на рейтинг АА. Като цяло презастрахователите увеличават плащанията към инвеститорите на фона на силните си финансови резултати, а по-ниските от средното изплатени щети, причинени от природни бедствия, формират излишък от капитал за допълнително покритие на щети.

Премиите по имуществените застраховки, които се подновяват на 1 януари, спаднаха с 3,6%, а общата дейност на Swiss Re се сви с 6%. Компанията, която подновява 60% от договорите си, свързани с общо застраховане в първия месец на годината, очаква по-малки „ерозии на маржовете“ при полиците за покритие на щети от природни бедствия през април и юли, когато са другите основни периоди за обновяване на контрактите.

„Въпреки че сме наясно с предизвикателствата пред нас, ние гледаме уверено през 2014 г.“, коментира финансовите резултати главният изпълнителен директор Мишел Лиес. Той увери, че компанията е готова да изпълни целите си до 2015 г.

Към 16:40 часа българско време на борсата в Цюрих книжата на презастрахователя поевтиняват с 1,08% до 82,15 франка за брой. За последните 12 месеца акциите на Swiss Re са добавили 22,87 на сто към стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още