IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ представи методически указания за оценка на банковите активи

Чрез документа институцията цели хармонизиране на банковите практики в целия Европейски съюз

08:22 | 12.03.14 г. 1
 ЕЦБ представи методически указания за оценка на банковите активи

Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува методически указания за националните централни банки и одиторските компании от еврозоната, които трябва да осъществят преглед на качеството на активите на 128-те водещи банки от региона.

Наръчникът, който се простира върху 285 страници и е достъпен на интернет сайта на ЕЦБ, съдържа напътствия по десет конкретни работни блока в т. нар. "Втора фаза" на "Прегледа на качеството на банковите активи" (AQR - Asset Quality Review). Oчаква се програмата да продължи до август.

Вторият етап на AQR ще обхване 3,72 млрд. долара, или 58% от рисково-претеглените активи в еврозоната. Като цяло, надзорните органи ще преразгледат средно по 1 250 кредитни портфейла на банка.

ЕЦБ твърди, че иска да хармонизира банковите практики в целия Европейски съюз, чрез което да се прекъсне връзката между банките и правителствата. Според институцията това ще възстанови поразклатеното в последните четири години доверие в регионалния банков сектор и ще увеличи кредирането за частните компании.

От ноември базираната във Франкфурт институция ще поеме надзора на големите банки в Европа директно. Преди това обаче ще бъдат осъществени преразглеждане на риска, оценка на счетоводния баланс и стрес тестове, проведени в сътрудничество с Европейския банков орган (ЕБО).

Ако прегледът разкрие въпроси, които изискват необходимостта от преизчисления съгласно местното законодателство, може да се очаква банките да променят своите финансови отчети за 2013 г. Въпреки това от ЕЦБ посочиха, че подобен развой е "малко вероятен".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"ЕЦБ иска да хармонизира банковите практики в целия Европейски съюз, чрез което да се прекъсне връзката между банките и правителствата."А защо не се прекъсне връзката между политическото говорене /чувства->субективизъм/ и паричното предлагане /Финансите->пари->реалност/, което е най-голямата манипулация създавана някога, след скриването от маймуните на източника на самите пари /чрез правила налагани извън полето им на избор, което за тях е БОГ/ и винаги определя субективно "правилно", кой да е oбективно беден и кой богат! А напротив - набляга се на развито задълбочаване на субективното определяне/контрол на реалността чрез Финансите /парите/, като всички нови правила само централизират процеса, отменяйки основната функция на парите /инструмент на Финансите/ и заменяйки я с друга реална за маймуните, чрез политически контрол на Финансите - за контрол, рестрикции и облагане!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още