IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът обвърза търговското споразумение със САЩ с подслушванията

Борбата срещу тероризма не може да оправдае тайното и незаконно масово наблюдение, посочва се в приета днес резолюция на ЕП

19:11 | 12.03.14 г. 1
Европарламентът обвърза търговското споразумение със САЩ с подслушванията

Одобрението на Европейския парламент (ЕП) за трансатлантическото споразумение в областта на търговията и инвестициите може да бъде поставено под въпрос, ако не бъде прекратено общото масово наблюдение от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Това се казва в приетата днес от ЕП резолюция.

Резолюцията беше подкрепена от 544 евродепутата, 78 гласуваха “против”, а 60 се въздържаха.

Евродепутатите смятат, че Европейският съюз (ЕС) трябва да спре действието на споразумението за обмен на банкови данни със САЩ, както и предаването на лични данни от ЕС към дружества, установени в САЩ, които се придържат към принципите за сфера на неприкосновеност на личния живот.

Този механизъм не осигурява адекватна защита за гражданите на ЕС, смятат евродепутатите и призовават САЩ да представи предложение за нова рамка за пренос на лични данни от ЕС към САЩ, която отговаря на изискванията на законодателството на ЕС за защита на данните и осигурява необходимото равнище на защита.

Според депутатите борбата срещу тероризма не може да оправдае тайното и незаконно масово наблюдение.

„Разкритията на Сноудън ни дадоха възможност да реагираме. Надявам се, че ще успеем да превърнем тази реакция в нещо положително, което да продължи и в мандата на следващия парламент - законодателдство за защита на данните, с които всички да се гордеем“, заяви докладчикът Клод Морайс.

Парламентът не трябва да дава подкрепата си за окончателното споразумение за трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите със САЩ, ако то не зачита в пълна степен основните права на гражданите на ЕС, посочва се още в приетата резолюция.

Евродепутатите призовават и за замразяване изпълнението на тероризма, докато не се провери достоверността на твърденията, че американските власти имат достъп до банкови данни на гражданите на ЕС извън рамките на програмата.

ЕП призовава още за създаване на „европейска програма за защита на лицата, които сигнализират за нарушение“, като страните от ЕС трябва да обмислят възможността да осигурят на лица, сигнализирали за нарушение, международна закрила от наказателно преследване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Не разбрахте ли, че без значение скъпите ни циркаджии какво подкрепят или не подкрепят, си става каквото "трябва" !!... - а резолюциите са напрво пътеводни звезди, ама само в маймунското съзнание ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още